Navigointipolku

Onko kuluttaja markkinoiden kuningas? - 31/01/2008

Kuluttaja käyttää viivakoodinlukijaa valintamyymälässä

EU alkaa tarkkailla, toimivatko sisämarkkinat kuluttajan eduksi.

Miten digikamera voi maksaa toisessa EU-maassa 30 prosenttia enemmän kuin toisessa? Miksi pankkitiliasiointi on ilmaista toisissa jäsenmaissa ja maksullista toisissa? Hintoihin toki vaikuttaa kunkin maan kustannustaso, mutta toisinaan herää epäilys, että markkinoilla on kartelleja, kilpailuesteitä tai epäselviä hinnoittelukäytäntöjä. Ne kaventavat kuluttajien valinnanmahdollisuuksia.

Koska kansalaisilla on oikeus odottaa sisämarkkinoilta konkreettista hyötyä, EU-komissio alkaa seurata markkinoiden toimivuutta entistä tarkemmin. Consumer MarketWatch -seurantavälineen avulla aletaan tarkkailla paitsi hintoja myös tuoteturvallisuutta ja kuluttajien tyytyväisyyttä.

Markkinaseurannan tehostamista esitettiin sisämarkkinakatsauksessa marraskuussa 2007. Katsauksen perusteella on jo saatu aikaan tuloksia televiestintä- ja energiamarkkinoilla.

Komissio julkisti tänään myös ensimmäisen kulutusmarkkinoiden kartoituksen eli ns. kuluttajan tulostaulun. Koska vertailukelpoisia tietoja ei vielä ole kaikilta aloilta saatavilla, aluksi seurataan erityisesti vähittäisrahoituspalveluja DeutschEnglishfrançais , kulutustavaroiden myyntiä rajojen yli English (esim. kamerat, cd-levyt, kirjat) ja kuluttajavalituksia English .

Lisätietoa kuluttajan oikeuksista

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä