Навигационна пътека

Добруването на потребителите под лупа - 31/01/2008

Потребител, използващ устройство за четене на баркодове в супермаркет

Комисията отново действа като страж на вътрешния пазар.

Защо цената на цифров фотоапарат в две съседни страни понякога варира с 30 %? Защо управлението на банкова сметка е безплатно в някои страни членки, а в други за него се заплаща? Ясно е, че разликите в жизнения стандарт между регионите или обслужването на клиентите могат да влияят на цените, но някои различия понякога пораждат подозрения за съществуване на картели и за възпрепятстване на свободната конкуренция или за неясни ценови практики, пречещи на потребителите да направят осведомен избор.

Европейците имат право да очакват конкретни резултати от единния пазар. Затова Комисията се сдоби с ново средство за контрол на потребителските пазари («Consumer MarketWatch»), което се интересува не само от цените и безопасността на продуктите, но и от степента на удовлетвореност на потребителите.

Този нов инструмент е част от продължаващото модернизиране на вътрешния пазар, започнало през ноември миналата година и вече довело до напредък в телекомуникациите и енергетиката.

На 31 януари, четвъртък, Комисията публикува първия отчет на европейския съвет за пазарите на потребителски стоки. Макар и все още непълен поради липса на сравними данни, през 2008 г. той ще анализира три приоритетни области: финансовите услуги на дребно DeutschEnglishfrançais, трансграничните продажби на потребителски стоки English като фотоапарати, компакт-дискове и книги, и потребителските обезщетения English.

Повече информация за вашите права

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки