Kruimelpad

Geen risico's met speelgoed - 25/01/2008

Tekenfilmfiguur met speelgoedauto © M. Boualam

De EU voert striktere veiligheidsnormen voor speelgoed in, wijst producenten en importeurs op hun verantwoordelijkheid en zorgt voor strenger toezicht door de lidstaten.

"Op de gezondheid en de veiligheid van kinderen wordt niet afgedongen en er worden geen compromissen over gesloten", zo stelt Günter Verheugen, eurocommissaris voor ondernemingen.  Daarom wil de EU striktere veiligheidsnormen voor speelgoed English dan ooit tevoren opleggen.

Voorgenomen wijzigingen:

  • Verbod van mogelijk schadelijke (kankerverwekkende) chemische stoffen en lagere grenswaarden voor bepaalde gevaarlijke stoffen, zoals lood en kwik
  • Strengere regels en verplichte waarschuwingen voor speelgoed met kleine onderdelen  
  • Producenten moeten uitvoerige technische informatie bij hun speelgoed voegen, zodat controles gemakkelijker worden
  • Strengere straffen voor producenten die veiligheidsvoorschriften niet naleven
  • Speelgoed dat in of aan een voedingsmiddel is vastgemaakt zodat kinderen het voedsel eerst moeten opeten voordat zij bij het speelgoed kunnen, wordt verboden
  • De CE-markering moet duidelijker zichtbaar zijn

Deze wijzigingen vullen de lacunes op in de huidige wetgeving, die dateert van 1988. De landen van de EU zijn al verplicht om onveilig speelgoed uit de winkels te houden, maar de wetgeving is niet flexibel genoeg om bij te blijven met nieuwe producten en nieuwe onderzoeksresultaten. Dat probleem wordt nu opgelost.

Over deze wijzigingen is een brede openbare raadpleging English gehouden, waarop meer dan 1500 reacties zijn binnengekomen. De EU-instellingen zullen de voorstellen nu bespreken en zo snel mogelijk goedkeuren.

Overzicht van de Europese speelgoedsector English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links