Navigointipolku

EU tiukentaa lelujen valvontaa - 25/01/2008

Piirros pojasta, joka ihailee uutta kilpa-autolelua

Uudella direktiivillä tiukennetaan lelujen turvallisuusvaatimuksia ja lisätään valmistajien ja maahantuojien vastuuta turvallisuudesta ja jäsenmaiden vastuuta valvonnasta.

”Lasten terveydestä ja turvallisuudesta ei voida tinkiä, eikä kompromisseja sallita”, toteaa yritystoiminnasta vastaava komissaari Günter Verheugen. Tämän vuoksi EU haluaa kiristää lelujen turvallisuusstandardeja English entisestään ja myös varmistaa, että niitä noudatetaan.

Komissio ehdottaa direktiiviluonnoksessaan mm. seuraavaa:

  • Vahingolliset, esimerkiksi syöpää aiheuttavat aineet kielletään, ja vaarallisten aineiden, esimerkiksi lyijyn ja elohopean sallittuja enimmäispitoisuuksia alennetaan.
  • Onnettomuuksia ehkäistään tiukentamalla sääntöjä ja määräämällä varoitukset pienistä osista pakollisiksi.
  • Lelujen valmistajia vaaditaan ilmoittamaan riittävät tekniset tiedot kaikista leluista, jotta markkinoita valvovien viranomaisten työ helpottuu.
  • Turvallisuusrikkeistä määrätään entistä ankarammat seuraamukset.
  • Ruoan kylkiäisinä tulevat lelut on pakattava omiin erillisiin pakkauksiinsa.
  • EU-hyväksyntää osoittavan CE-merkin näkyvyyttä parannetaan.

Uudistuksella pyritään paikkaamaan nykyisen, vuodelta 1988 peräisin olevan leludirektiivin aukkoja. EU-maat ovat jo nyt velvollisia kieltämään vaarallisten lelujen kaupan, mutta jäykähkö nykylainsäädäntö ei ole pysynyt riittävän hyvin jatkuvasti kehittyvien lelumarkkinoiden ja uuden tutkimuksen tahdissa.

Uudistuksista on järjestetty kattava julkinen kuuleminen English, johon saatiin yli 1 500 vastausta. Direktiiviuudistusta käsitellään vielä muissa EU:n toimielimissä ja se on määrä saattaa voimaan mahdollisimman pian.

Yleiskatsaus EU:n lelualaan English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä