Navigációs útvonal

Az EU növelni kívánja az energiaellátás biztonságát - 04/06/2014

Narancssárga színű csővezetékek © EU

A geopolitikai fejleményekre tekintettel az EU intézkedéseket javasol az energiaellátás biztonságának garantálására.

Az EU importból fedezi energiaszükségletének 50%-át, ami azt jelenti, hogy ki van szolgáltatva a határain túl zajló történéseknek, politikai fejleményeknek.

A gázellátás különösen veszélyeztetett ebből a szempontból: míg a külföldről importált kőolaj nagy része tengeri úton érkezik, a földgáz csővezetékeken kerül hozzánk. Ezért rövid távon nagyon nehéz alternatív szállítókat és útvonalakat találni.

Az EU már korábban is tett lépéseket az energiaellátás biztonságának javítására, miután 2006 és 2009 telén ideiglenesen szünetelt, illetve akadozott a földgázszállítás.

Az orosz földgáz tranzitországának számító Ukrajnában kialakult válság azonban világossá tette, hogy még sok a tennivalónk az ellátásbiztonság javítása terén.

Nagyobb biztonság

Az EU szimulációs „stressztesztek” végrehajtását javasolja, melyek révén meg lehetne állapítani, hogy a földgázellátás megszakadása esetén a tagállamok energiaellátó rendszerei hogyan lennének képesek kezelni az átmeneti zavarokat. A stressztesztek eredménye alapján készenléti terveket és biztonsági mechanizmusokat lehetne létrehozni, pl. növelni lehetne a földgáztartalékokat arra az esetre, ha akadozna az ellátás.

A biztonság hosszú távú javítása érdekében az EU a következőket javasolja:

  • Diverzifikálni kell az ellátási forrásokat, vagyis növelni kell az EU részére energiát szállító országok számát. 2013-ban az EU több mint 90%-ban négy országból importált földgázt: Oroszországból, Algériából, Líbiából és Norvégiából.
  • Energiamegtakarítási intézkedésekről kell gondoskodni, és javítani kell az infrastruktúrát, hogy Európa energiafelhasználása hatékonyabbá váljon.
  • Nagyobb mértékben ki kell aknázni az EU saját energiaforrásait. Európa energiatermelése 1995 és 2012 között csaknem 20%-kal csökkent, de a fosszilis tüzelőanyagok fenntartható kitermelése és a megújulóenergia-felhasználás növelése révén ez a tendencia megfordítható.
  • Ki kell építeni a belső energiapiacot, hogy elháruljanak az akadályok a tagállamok közötti energiaszállítás útjából. Hat uniós ország földgázellátása például teljes egészében Oroszországtól függ. Ha az ellátásbeli zavarok esetén más tagállamokból könnyen és gyorsan lehetne energiát szállítani ezekbe az országokba, csökkenteni lehetne ez utóbbiak kiszolgáltatottságát.

A következő lépések

Az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatokat az EU-országok vezetői a június 26–27-én tartandó csúcstalálkozójukon fogják megvitatni.

Sajtóközlemény: átfogó stratégia a biztonságosabb energiaellátás érdekében 

Kérdések és válaszok: az energiaellátás biztonsága az EU-ban English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek