Navigációs útvonal

A tengeri erőforrások hasznosítása a fenntartható növekedésért - 12/05/2014

Kiszolgáló hajó horgonyoz egy tengeri szélerőműnél Dániában © EU

Az EU cselekvési tervet dolgozott ki az európai tengeri erőforrások hatékonyabb és felelősségteljesebb hasznosításáért.

Bolygónk kétharmadát óceánok és tengerek borítják, amelyek számottevően hozzájárulhatnak a világ élelmiszer-, gyógyszer- és energiaszükségletének kielégítéséhez. A tengerek és óceánok erőforrásait kiaknázó ún. „kék gazdaság” a fenntartható növekedés egyik mozgatórugója is egyben. 

A tengerekkel és óceánokkal kapcsolatos ismereteink azonban korlátozottak, és az EU-országok kutatási erőfeszítései nincsenek megfelelően összehangolva ezen a téren.

Kutatás és innováció

A cselekvési tervben foglalt javaslatok a következők:

  • 2020-ig el kell készíteni az egész európai tengerfenék digitális térképét. Az európai tengerfenék 30%-a még nem került feltérképezésre, és a már rendelkezésre álló adatkészletek különböző szervezetek birtokában vannak. Minél többet tudunk tengereinkről és a tengerfenékről, annál jobb helyzetben leszünk ahhoz, hogy gondoskodjunk a sérülékeny tengeri ökoszisztémák megóvásáról.
  • 2016-ig létre kell hozni egy online információs platformot a kutatási projektek eredményeinek megosztására. A platform létrejötte a remények szerint megakadályozza majd, hogy ugyanazon a szakterületen egymással párhuzamos kutatások folyjanak, és lendületet ad az innovációnak.
  • Létesíteni kell egy, a kék gazdasággal foglalkozó üzleti és tudományos fórumot, ahol a magánszektorbeli szereplők, a tudósok és a civil szervezetek egyezthetik egymással a kék gazdaság fejlesztésével kapcsolatos teendőket és elképzeléseket, valamint megoszthatják egymással eredményeiket.

Az ágazat növekedésével párhuzamosan Európának egyre több olyan mérnökre és tudósra lesz szüksége, aki otthon van az új technológiák területén. 

A tengeri szélerőműveknél például 2020-ig várhatóan további 131 ezer munkavállalóra lesz szükség.

A cselekvési terv arra ösztönzi a kutatóintézeteket és az üzleti szervezeteket, hogy mérjék fel, mi mindenre, például milyen munkaerő-piaci készségekre lesz szükség a kék gazdaság bővítéséhez.

Gazdaság és környezetvédelem

Európa tengeri gazdasága már ma is több mint 5 millió főt foglalkoztat a különféle ágazatokban, köztük a halászatban és az idegenforgalomban.

Az Európai Bizottság 2007 és 2013 között évente átlagosan 350 millió euróval járult hozzá az óceánkutatáshoz, kiegészítve a tagállamok által ezen a téren indított nemzeti projektekre szánt 1,3 milliárd eurót.

A gazdaság élénkítését célzó nagyszabású uniós innovációs program, a Horizont 2020 English kék növekedésre fordítható költségvetése – csak a 2014 és 2015 közötti időszakban – 145 millió eurót tesz ki.

A növekedési lehetőségek kiaknázása során azonban gondot kell fordítanunk a tengeri környezet megóvására – ez kötelességünk a jövő nemzedékkel szemben. A fenntarthatóság egyáltalán nem kerékkötője a növekedésnek, sőt: ha például vizeink tiszták, a halászati termékeket magasabb áron tudjuk értékesíteni.

A tengerek állapotát a jövőben is rendszeresen ellenőrizni fogjuk, hogy pontosan felmérhessük a kék gazdaság környezeti hatásait.

Sajtóközlemény: Az EU az óceánok innovációját a fenntartható növekedés forrásának tekinti

Kérdések és válaszok: Innováció a kék gazdaságban English

„A tengerekkel kapcsolatos tudás 2020” kezdeményezés

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek