Navigacijski put

Kako obuzdati rastuće cijene i troškove energije - 29/01/2014

Utikač i utičnica © EU

U novom izvješću EU-a o sve većim maloprodajnim cijenama energije u Europi predlažu se načini kojima bi se smanjili troškovi potrošača te kojima bi poduzeća u EU-u i dalje bila konkurentna na svjetskom tržištu.

usprkos padu veleprodajnih cijena električne energije i stabilnim veleprodajnim cijenama plina maloprodajne cijene energije u Europi znatno su porasle između 2008. i 2012. Prisutne su i razlike u cijenama među državama EU-a, pri čemu neki potrošači plaćaju 2,5 do 4 puta više nego drugi.

S težištem na plinu i električnoj energiji, u izvješću EU-a o cijenama i troškovima energije analizira se razlog rasta cijena te se predlažu načini na koje potrošači i industrija mogu uštedjeti energiju i novac.

Smanjenje troškova energije za potrošače

Cilj je EU-a u 2014. dovršiti uspostavu zajedničkog energetskog tržišta i dalje razvijati energetsku infrastrukturu. Liberalnijim i usklađenijim tržištem potaknula bi se ulaganja i tržišno natjecanje te bi se poboljšala učinkovitost u mnogim područjima. Ishod bi bio smanjenje cijena i ravnopravniji uvjeti diljem EU-a.

Kako bi smanjili troškove, kućanstva i industrija morali bi poboljšati energetsku učinkovitost Deutsch (de) English (en) français (fr) koristeći se energetski učinkovitijim proizvodima ili drugim načinima uštede energije. Koristi za potrošače bile bi povoljnije tarife ili mogućnost biranja jeftinijih ponuđača.

Budući da rast cijena energije najviše ugrožava najsiromašnija kućanstva, trebalo bi da vlade EU-a uzmu u obzir donošenje mjera socijalne politike kako bi se zaštitili ugroženi potrošači.

Konkurentnost EU-a

Razlike u cijenama energije između EU-a i ostalih velikih gospodarstava sve su veće. Prema mišljenju Međunarodne agencije za energetiku, očekuje se da će ta razlika smanjiti udio EU-a u svjetskom izvozu energetski intenzivnih proizvoda, kao što su keramika i aluminijski čelik.

Iako je EU još vodeći u takvom izvozu, nastojanja obuzdavanja rasta troškova energije povećanjem energetske učinkovitosti valja pojačati.

EU mora nastaviti svoj trud s međunarodnim partnerima u pogledu državnih subvencija za energiju i ograničenja izvoza. Ako je potrebno, mora i pomoći u zaštiti određenih industrijskih potrošača fiskalnim prijenosima te izuzećima i smanjenjima poreza i nameta.

Ulaganje u budućnost

Zbog kratkoročnog rasta cijena energije potrebno je ulagati u pametne električne mreže i poboljšane tehnologije kako bi se energija učinkovitije proizvodila, prenosila i pohranjivala. Uz zajedničko energetsko tržište te bi mjere morale dovesti do dugoročnog smanjenja cijena.

Europa će uz fleksibilne energetske sustave, odgovorne potrošače, konkurentna tržišta i učinkovito upravljanje biti bolje opremljena kako bi se obuzdala buduća povećanja cijena, plaćala ulaganja i smanjio rast troškova.

Priopćenje za tisak: pitanja i odgovori povezani s izvješćem o cijenama DeutschEnglishfrançais  

Energetsko tržište EU-a Deutsch (de) English (en) français (fr)  

Bolji energetski uvjeti za potrošače

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice