Navigacijska pot

Akcijski načrt EU za uporabo energije iz obnovljivih virov evropskih morij - 22/01/2014

Morje ob travnati obali

EU želi z ustanovitvijo foruma o energiji oceanov zagotoviti varno in zanesljivo oskrbo z energijo iz obnovljivih virov.

Evropska komisija je predstavila akcijski načrt, s katerim želi povečati uporabo energije iz obnovljivih virov evropskih morij in oceanov.

Z načrtom namerava spodbuditi razvoj sektorja „modre energije“, ki vključuje tehnologije za izkoriščanje energije valovanja, plimovanja in temperaturnih nihanj vode. V ta namen bo ustanovila forum o energiji oceanov, ki bo združeval obstoječe znanje in izkušnje.

Velike razvojne možnosti

EU želi z razvojem novega stabilnega vira obnovljive energije zmanjšati odvisnost regije od fosilnih goriv in omogočiti zanesljivejšo oskrbo Evrope z energijo. S tem lahko nadgradi proizvodnjo iz drugih obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija.

Komisija tudi ugotavlja, da lahko z energijo oceanov in morij pokrijemo trenutne in načrtovane potrebe Unije po energiji.

Kljub nedvomnemu potencialu pa se ta obetavni sektor spopada s številnimi izzivi, denimo visokimi tehnološkimi stroški in zapletenimi pravili glede izdajanja dovoljenj.

Številne prednosti

Forum o energiji oceanov bo namenjen reševanju teh izzivov. S podporo sektorju „modre energije“ ne bomo samo zagotovili varne oskrbe z energijo, ampak bomo tudi prispevali k varovanju okolja, odpiranju novih delovnih mest, zlasti na obalnih območjih, in oživitvi gospodarske rasti.

Sporočilo za medije – Akcijski načrt Evropske komisije za podporo razvoju modre energije 

Pogosta vprašanja o akcijskem načrtu za modro energijo English 

Kaj je energija oceanov

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave