Navigacijski put

Akcijski plan EU-a za korištenje obnovljive energije iz europskih mora - 22/01/2014

More uz travnatu obalu

Uspostavom Foruma za oceansku energiju EU namjerava osigurati pouzdan i siguran izvor obnovljive energije.

Europska komisija predstavila je akcijski plan kojim namjerava pridonijeti većem iskorištavanju obnovljive energije iz europskih mora i oceana.

Planom se namjerava potaknuti novi sektor „plave energije”, koji obuhvaća tehnologije za iskorištavanje energije iz valova, plime i oseke i temperaturnih razlika u vodi. U tu svrhu uspostavlja se novi Forum za oceansku energiju koji će objediniti znanje i stručnost.

Velike mogućnosti

Cilj je smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i učiniti europske zalihe energije sigurnijima stvarajući stabilan izvor obnovljive energije u regiji. Time bi se mogla nadopuniti proizvodnja iz drugih obnovljivih izvora, npr. energije vjetra i solarne energije.

Europska komisija smatra da oceani i mora imaju dovoljan energetski potencijal za zadovoljavanje trenutačnih i predviđenih energetskih potreba.

Međutim, pri iskorištavanju tog potencijala suočavamo se sa znatnim izazovima, npr. visokim troškovima tehnologija i složenim pravilima o izdavanju dozvola.

Brojne pogodnosti

Cilj Foruma za oceansku energiju bit će rješavanje nekih od navedenih izazova. Potporom sektora plave energije mogao bi se osigurati ne samo siguran izvor energije, već i pogodnosti za okoliš, otvaranje novih radnih mjesta, pogotovo u obalnim područjima, te potaknuti gospodarski rast.

Priopćenje za tisak – Akcijski plan za potporu razvoja plave energije 

Pitanja i odgovori – Akcijski plan za plavu energiju English

Što je oceanska energija?

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice