Navigacijska pot

Trajnostna energija v središču pozornosti - 24/06/2013

Sončni kolektorji na strehi © iStock

Predstavitev projektov lokalnih organizacij, podjetij, raziskovalnih centrov, nevladnih organizacij in lokalnih organov na področju spodbujanja trajnostne energije – evropski teden trajnostne energije, 24.–28. junij 2013.

V okviru evropskega tedna trajnostne energije English se bodo v državah EU zvrstili številni dogodki in dejavnosti. V Sloveniji bodo denimo otroci iz ljubljanskih vrtcev obiskali Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Na pot se bodo odpravili z avtobusom na stisnjeni zemeljski plin.

V Bruslju bodo podelili nagrade za najinovativnejše projekte s področja trajnostne energije. Med nominiranimi projekti je tudi akcija Ledeni izziv English , ki so jo pripravili Mestna občina Maribor, Energetska agencija za Podravje (Energap) in podjetje Lumar. Glavni namen akcije je bil prebivalcem in obiskovalcem mesta Maribor predstaviti pomen energijske učinkovitosti v praksi. V okviru akcije so postavili energijsko učinkovito hiško, grajeno po sistemu montažne gradnje s konstrukcijskim sistemom Lumar PASIV, ki so ga v podjetju razvili za gradnjo pasivnih hiš. V njej je en mesec ležal 1m³ ledu, ki ga je pred taljenjem ščitila toplotna izolacija hiše. Po enem mesecu so hiško odprli in izmerili, koliko ledu se je v tem času stopilo – ledu je bilo še približno 30 odstotkov.

V Bruslju bodo pripravili tudi številne konference English , na katerih bodo obravnavali različne teme, denimo skladiščenje energije, možnosti financiranja trajnostne energije, pametne merilne naprave in alternativna goriva.

Evropska unija si je do leta 2020 v okviru evropske strategije za rast in delovna mesta zastavila visoke cilje. V sedmih letih želi zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 20 % glede na raven iz leta 1990, povečati delež energije iz obnovljivih virov na 20 % vse porabljene energije in prav tako povečati energijsko učinkovitost za 20 %.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave