Navigációs útvonal

Reflektorfényben a fenntartható energia - 24/06/2013

Háztetőre szerelt napelemek © iStock

Június 24. és 28. között, a fenntartható energia európai hete során helyi egyesületek, cégek, kutatóközpontok, civilszervezetek és helyi hatóságok mutatják be, mi mindent tesznek a fenntartható energia népszerűsítéséért.

Az Egyesült Királyságban mintegy 20 rendezvényre kerül sor a fenntartható energia hete English alkalmából. Az egyik program (jún. 26., Pitscurry) azt hivatott ismertetni, hogyan lehet az energiaköltségeket csökkenteni English , illetve minél nagyobb mértékben megújuló energiát használni a lakásokban és az irodákban. Egy másik esemény (jún. 28., Fyvie) résztvevői pedig hasznos tanácsokat kaphatnak a fafűtés témájában English , és megtudhatják, hogyan juthatnak hitelhez, illetve támogatáshoz, ha fatüzelésű fűtési rendszerre szeretnének átállni. Írországban 6 rendezvény várja az érdeklődőket, köztük a Think Energy English (Energiatudatos gondolkodás) elnevezésű kampány megnyitója. A kezdeményezés arra hivatott ösztönözni Dublin város önkormányzatának dolgozóit, hogy energiahatékonyabban dolgozzanak, és munkájuk során kevesebb energiát használjanak fel irodáikban.

A fenntartható energia európai hete keretében Magyarországon is sor kerül rendezvényre. Június 25-én a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ konferenciát szervez, mely 18 dél-dunántúli települési önkormányzat csatlakozását készíti elő az Európai Bizottság által kezdeményezett Polgármesterek Szövetségéhez.

Brüsszel ad otthon annak a díjátadó ünnepségnek, amelyen a fenntartható energia térnyerését célzó legjobb kezdeményezéseket tüntetik ki 10 különböző kategóriában. Az előválogatáson a döntőbe beválasztott pályázatok egyike a Bristol Power Co-op English nevű brit villamosenergia-vállalat, mely szövetkezeti tulajdonban van, s melyet a tagok működtetnek. A cég ingyenesen napelemeket szerel fel a tagok házára, akik az így előállított áramot ingyen kapják. A napelemek által megtermelt és fel nem használt áram értékesítéséből befolyó pénzből a szövetkezet további napelemek felszerelését finanszírozza.

A díjátadó ünnepségen kívül Brüsszelben kerül megrendezésre az a konferenciasorozat English is, amelynek résztvevői energiatárolással, fenntarthatóenergia-finanszírozással, intelligens fogyasztásméréssel és alternatív üzem-, illetve tüzelőanyagokkal kapcsolatos témákat tekintenek majd át.

Az Európai Unió a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás fellendítését célzó uniós stratégiában nagy ívű célokat határozott meg az energetika terén: 2020-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 20%-kal csökkennie kell az 1990-es szinthez képest, a felhasznált energia 20%-át megújuló energiaforrásokból kell előállítani, az energiahatékonyságot pedig 20%-kal kell javítani az EU területén.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek