Navigációs útvonal

Éghajlatvédelmi és energetikai célok 2020 után - 04/04/2013

Energiatakarékos égő © EU

Nyilvános konzultáció az EU 2020 és 2030 közötti éghajlat- és energiapolitikájáról

Az EU ambiciózus éghajlatvédelmi és energiapolitikai célokat English határozott meg 2020-ig az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése, az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások fejlesztése terén.

De ahhoz, hogy a folyamat ne veszítsen lendületéből, már most meg kell kezdeni a 2020 utáni időszakot előkészítő gondolkodási és konzultációs folyamatot. Előre kell terveznünk, hogy kellően ösztönözzük az új infrastruktúrákba történő beruházást, valamint az innovációt az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák terén.

A Bizottság ezért – első lépésként – online konzultációt English indít, amely július 2-áig tart. A konzultáció résztvevői a következő kérdésekkel kapcsolatban fejthetik ki véleményüket:

  • Milyen típusú és szintű célokat érdemes kitűzni az éghajlat- és energiapolitikában 2030-ra?
  • Hogyan lehet olyan kiegyensúlyozott és méltányos tervet készíteni, amely figyelembe veszi az EU-országok egyedi energiaszükségleteit és a rendelkezésükre álló energiaforrásokat?
  • Hogyan javíthatja az uniós energiastratégia a gazdaság versenyképességét?

A válaszadók által megfogalmazott véleményeket is figyelembe véve a Bizottság még idén javaslatot fog benyújtani a 2030-ig tartó uniós éghajlat- és energiapolitikai stratégiára vonatkozóan.

A következő tízéves időszakra felvázolt intézkedések előrelépést fognak jelenteni a jelenlegi stratégiához képest: figyelembe fogják venni az energiaszerkezet, vagyis az energiahordozó-összetétel változásait, a gazdasági kilátásokat és az új technológiákban rejlő lehetőségeket is.

A célkitűzések továbbra is ugyanazok: csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, gondoskodnunk kell az EU energiaellátásáról, valamint ösztönöznünk kell a növekedést, a versenyképességet és a munkahelyteremtést.

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás mérséklésére irányuló stratégiája keretében a Bizottság kikéri a polgárok és vállalkozások véleményét DeutschEnglishfrançais arról is, hogyan lehet a legjobban előmozdítani a CO2 leválasztását és tárolását célzó technológiák fejlesztését.

A megújuló erőforrások használatára vonatkozó kötelező célok elősegítik a növekedést

Egy nemrég közzétett, a megújuló energiaforrások fejlesztése terén elért uniós eredményekről English szóló jelentés arról számol be, hogy a kötelező célokat is előíró jelenlegi szakpolitika eredményeképpen erőteljes növekedésnek indult a megújulóenergia-szektor.

A megújuló energiaforrások használata még inkább elterjedne a háztartások és a vállalkozások körében, ha kevesebb bürokratikus akadály állna ennek útjában, ha a megújuló energiahordozók nagyobb mértékben állnának rendelkezésre az energiapiacon, és ha az azok igénybevételére adható támogatások rendszere áttekinthetőbb és következetesebb lenne.

További információk az éghajlatváltozásról és az energiahatékonyságról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek