Sökväg

Bättre elavtal för konsumenterna - 16/11/2012

Lågenergilampa © EU

EU-länderna uppmanas att tillämpa EU-reglerna bättre så att konsumenterna kan utnyttja energimarknaden fullt ut.

EU-länderna har enats om gemensamma regler English för en mer konkurrensutsatt energimarknad som erbjuder hushåll och företag en stabil energiförsörjning till rättvisa priser.

Reglerna behövs för att lindra klimatförändringen, minska importberoendet och ge alla tillgång till energi till rimligt pris.

Vissa framsteg har gjorts. Konsumenterna har i dag ett större utbud, grossistpriserna hålls i schack och försörjningen tillgodoser än så länge våra behov.

Men på andra områden kan mer göras. Kommissionen vill snabba på processen och hjälpa konsumenterna att utnyttja alla fördelarna med en konkurrensutsatt marknad. För att få den inre energimarknaden att fungera DeutschEnglishfrançais vill man

  • se till att samtliga länder tillämpar alla regler korrekt – särskilt när det gäller reglerna om att koppla samman gas- och elmarknaderna DeutschEnglishfrançais
  • se till att konsumenterna känner till sina rättigheter, till exempel rätten att utan kostnad byta elbolag med tre veckors uppsägning – elkunderna skulle kunna spara 13 miljarder euro per år genom att byta till de billigaste taxorna
  • främja användningen av smarta mätare – de ger konsumenterna möjlighet att följa sin förbrukning i realtid och få bättre kontroll över sina elräkningar
  • tydligare presentation av priser, tariffer och erbjudanden – för att skydda utsatta konsumentgrupper
  • avskaffa reglerade priser – de ger konsumenterna ett falskt intryck av att priserna är rättvisa och hämmar både konkurrens och investeringar (för närvarande är det bara nio EU-länder som INTE reglerar försäljningspriserna).

Vad händer nu?

En del länder planerar att stödja traditionella elproducenter för att de ska kunna behålla sin kapacitet om alternativa energikällor som vind- och solkraft inte klarar att möta efterfrågan.

Innan sådana stöd införs bör man dock analysera varför länderna inte investerar för att öka sin produktionskapacitet. Länderna bör också försöka handla energi från andra EU-länder, vilket skulle bli mer kostnadseffektivt.

Kommissionen ska också ta fram riktlinjer för hur marknaden för förnybar energi ska förbättras.

Läs mer om EU:s energimarknad Deutsch (de) English (en) français (fr)

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar