Navigacijska pot

Več cenejše energije za potrošnike - 16/11/2012

Energijsko varčna sijalka © EU

Poziv državam EU, da v celoti uporabljajo energetsko zakonodajo EU: samo tako bo trg dejansko deloval v korist potrošnikov.

Države EU so se dogovorile o skupnih pravilih English za konkurenčnejši energetski trg, ki prebivalcem in podjetjem ponuja zanesljivo in trajnostno oskrbo z energijo po dostopnih cenah.

Pravila so bistvenega pomena za premagovanje težav, s katerimi se srečujemo danes: podnebne spremembe, odvisnost od uvoza energije, cenovno dostopna energija za vse.

Ponekod so se stvari že premaknile. Potrošniki imajo danes na izbiro večjo ponudbo, veleprodajne cene energije so pod nadzorom, oskrba je zadostna in izpolnjuje potrebe.

Na drugih področjih so države manj uspešne. Evropska komisija želi stvari pospešiti in potrošnikom ponuditi prednosti konkurenčnega trga. Med ukrepi za boljše delovanje trga energije DeutschEnglishfrançais so:

  • pravilna uporaba pravil v vseh državah: nakatere države na tem področju zaostajajo, predvsem pri pravilih v zvezi z medsebojno povezanostjo trga električne energije in plina DeutschEnglishfrançais ,
  • ozaveščenost potrošnikov glede njihovih pravic, vključno s pravico do zamenjave dobavitelja s tritedenskim odpovednim rokom in brez stroškov: če bi se vsi potrošniki odločili za dobavitelja z najnižjimi cenami, bi jim to lahko prineslo 13 milijard evrov prihranka,
  • uvedba pametnih merilnih sistemov: ti potrošnikom omogočajo nadzor nad porabo energije v realnem času in posledično nad računi za energijo,
  • jasnejše informacije o cenah, tarifah in ponudbi: tako bi zaščitili ranljive skupine potrošnikov,
  • odprava reguliranih cen: regulirane cene potrošnike navajajo na napačno domnevo, da so najbolj poštene cene, poleg tega ovirajo konkurenco in vlaganje (maloprodajnih cen trenutno NE regulirajo samo v 9 državah EU).

Naslednji korak

V nekaterih državah načrtujejo spodbude za tradicionalne proizvajalce elektrike, da bi tako zagotovili zadostno proizvodnjo električne energije v primerih, kadar je variabilni viri (na primer vetrne in sončne elektrarne) ne proizvedejo dovolj, da bi pokrili potrebe.

Pred uvedbo takih spodbud je treba natančneje preučiti razloge, zakaj države raje ne vlagajo v povečanje proizvodnih zmogljivosti. Države bi morale premisliti tudi o nakupu energije pri dobaviteljih v drugih državah EU, kar bi bilo lahko gospodarneje.

Evropska komisija bo izdala tudi smernice za boljše delovanje trga energije iz obnovljivih virov.

Več o trgu energije EU Deutsch (de) English (en) français (fr)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave