Kruimelpad

Meer energie voor een betere prijs - 16/11/2012

Spaarlamp © EU

De EU-landen moeten alle EU-energieregels toepassen zodat de consument optimaal kan profiteren van een dynamische energiemarkt.

De EU-regeringen hebben allerlei gemeenschappelijke regels English vastgesteld voor meer concurrentie op de energiemarkt om bedrijven en particulieren te verzekeren van een continue aanvoer van energie tegen betaalbare prijzen.

Voor de uitdagingen van vandaag, zoals klimaatverandering, importafhankelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid, zijn die regels van essentieel belang.

Er is al wat vooruitgang geboekt. De consument heeft al meer keuze, de groothandelsprijzen worden gecontroleerd en de aanvoer wordt gegarandeerd.

Maar op andere punten schieten de landen nog tekort. De consument moet meer kunnen profiteren van de concurrentie op de markt. Om die ontwikkeling een duwtje in de rug te geven, wil de Commissie extra maatregelen. Wat kan er worden gedaan voor een goede marktwerking in de energiesector DeutschEnglishfrançais ?

  • betere handhaving: nog niet alle landen passen de regels correct toe, met name de regels over de interconnectie van de elektriciteits- en gasnetwerken DeutschEnglishfrançais
  • meer voorlichting over de rechten van de consument: iedereen moet bijvoorbeeld weten dat hij het recht heeft om na een opzegtermijn van drie weken en zonder verdere kosten over te stappen naar een andere leverancier (als alle consumenten het goedkoopste tarief zouden betalen, zouden ze samen ieder jaar 13 miljard euro besparen)
  • meer slimme meters: zo kan de consument in real-time zien wat hij verbruikt en zijn energiekosten beter beheren
  • meer duidelijkheid over prijzen, tarieven en aanbiedingen: zo worden kwetsbare consumenten beter beschermd
  • minder prijsregulering: de consument denkt dat regulering altijd eerlijke prijzen garandeert, maar dat blijkt niet te kloppen, en regulering belemmert ook de concurrentie en investeringen (momenteel zijn er nog maar 9 landen die de prijzen NIET reguleren)

Wat zijn de volgende stappen?

Sommige landen willen traditionele energieleveranciers stimulansen geven om productiecapaciteit beschikbaar te houden voor tijden waarin fluctuerende bronnen (bijvoorbeeld wind- en zonne-energie) niet aan de vraag kunnen voldoen.

Maar voordat zulke stimulansen worden ingevoerd, moet beter worden onderzocht waarom landen niet extra investeren in productiecapaciteit. Nationale overheden moeten ook nagaan of ze meer energie kunnen afnemen van producenten uit andere EU-landen. Dat kan immers kostenefficiënter zijn.

Tot slot zal de Europese Commissie richtsnoeren opstellen om de markt voor hernieuwbare energie te verbeteren.

Meer over de energiemarkt in de EU Deutsch (de) English (en) français (fr)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links