Navigációs útvonal

Ellátásbiztonság, kedvező árak – energiapiac a fogyasztók szolgálatában - 16/11/2012

Energiatakarékos égő © EU

A tervezett szabályozás a tagállamokat az uniós energiaügyi szabályok maradéktalan alkalmazására fogja késztetni, ami lehetővé teszi, hogy a fogyasztók éljenek az energiapiac nyújtotta összes lehetőséggel.

Az uniós országok közös szabályokat English fogadtak el, hogy az energiapiacot megnyissák a verseny előtt, ami az embereknek és a vállalkozásoknak egyaránt kedvező, mivel ellátásbiztonságot, fenntartható energiaellátást és méltányos árakat eredményez.

Ezek a szabályok különösen fontosak ahhoz, hogy meg tudjunk birkózni az előttünk álló kihívásokkal, köztük az éghajlatváltozás, a túlzott importfüggőség problémájával, és hogy az energiát mindenki számára megfizethetővé tegyük.

Az eddig megtett lépéseknek köszönhetően ma a fogyasztók nagyobb kínálatból választhatnak, a piac féken tartja a nagykereskedelmi árakat, és energiakészleteink elegendőek a szükségleteink kielégítéséhez.

Más téren azonban hiányosságok tapasztalhatók a tagállamokban. A Bizottság még többet kíván tenni annak elősegítéséért, hogy a fogyasztók minél hamarabb élvezhessék a versengő piacból származó előnyöket. Az uniós intézmény intézkedéseket javasol, hogy a belső energiapiac működőképessé váljon DeutschEnglishfrançais , többek között a következőket:

  • biztosítani kell, hogy minden ország megfelelően alkalmazza a szabályok összességét – jelenleg ez még nincs így, különösen a földgáz-, illetve a villamosenergia-piacok DeutschEnglishfrançais összekapcsolására vonatkozó szabályok tekintetében;
  • gondoskodni kell arról, hogy a fogyasztók ismerjék az őket megillető jogokat – például azt, hogy joguk van 3 hetes felmondási idő után költségek nélkül szolgáltatót váltani, amivel összesen 13 milliárd eurót takaríthatnának meg évente, ha mindenki a legolcsóbb szolgáltatást választaná;
  • elő kell segíteni az intelligens fogyasztásmérők bevezetését – ezeknek az eszközöknek a segítségével a fogyasztók valós időben figyelemmel követhetik majd fogyasztásukat, és jobban gazdálkodhatnak az energiával;
  • egyértelműbbé kell tenni a tájékoztatást az árakról, a díjszabásról és a kínálatról – a védendő fogyasztók érdekében;
  • meg kell szüntetni az árszabályozást – mert azt a téves képzetet kelti a fogyasztókban, hogy a legkedvezőbb áron vásárolják az energiát, ugyanakkor gátolja a versenyt és a beruházásokat (jelenleg csupán 9 uniós ország NEM szabályozza a kiskereskedelmi árakat).

Következő lépések

Egyes országok ösztönzőkkel tervezik arra késztetni a hagyományos energiatermelőket, hogy tartsanak fenn tartalék-villamosenergiakapacitást azokra az időszakokra, amikor a változó intenzitású energiaforrások (pl. a szél- és napenergia) nem termelnek elegendő energiát a kereslet kielégítésére.

Mielőtt ilyen ösztönzők bevezetésére sor kerülhetne, fel kell fedni annak okát, hogy az országok miért nem ruháznak be termelési kapacitásaik növelésébe. A tagállami kormányoknak azt a lehetőséget is mérlegelniük kell, hogy nem lenne-e költséghatékonyabb más uniós országok termelőitől beszerezni a szükséges energiát.

A Bizottság továbbá iránymutatások tervez közzétenni arról, hogyan lehet javítani a megújuló energia piacát.

Bővebben az EU energiapiacáról Deutsch (de) English (en) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek