Navigációs útvonal

Uniós terv a megújulóenergia-felhasználás növeléséért - 08/06/2012

Országút mentén fekvő mezők, a háttérben szélturbinák © iStockphoto.com/Robert Mandel

A megújuló energiaforrások piacának bővülése jelentős mértékben vissza fog esni, ha az EU nem tesz azonnali lépéseket a költségek csökkentéséért és a beruházások ösztönzéséért. A Bizottság közleményben fogalmazta meg javaslatait a tárgyban.

Az EU jó úton halad afelé, hogy elérje célját, azaz hogy 2020-ra energiaszükségletének 20%-át megújuló forrásokból fedezze. Ez a törekvés részét képezi annak az átfogó uniós stratégiának, amely az éghajlatváltozást hivatott megfékezni.

Ez mindenképpen jó hír. A szél-, a nap-, a víz-, az árapály-, a geotermikus és a biomassza-energia nagyobb arányú felhasználása csökkenteni fogja az Európai Unió energiaimport-függőségét, és ösztönzőleg hat majd az innovációra és a foglalkoztatásra.

Ugyanakkor azonban az tapasztalható, hogy az ágazati szereplők meglehetősen óvatosak, ami a megújulóenergia-termelésbe történő beruházás növelését illeti. Bizonytalanok azt illetően, milyen irányt vesz a jövőben az uniós energiapolitika, a megújuló energiaforrások használatával járó költségek pedig nem csökkennek elég gyorsan.

Mindez azzal jár, hogy ha a megújuló energiahordozók ára továbbra is jóval magasabb marad, mint a fosszilis tüzelőanyagoké, akkor a megújuló energiaforrások piacának bővülése 2020 után várhatóan lelassul.

A megoldáskeresés jegyében az Európai Bizottság közleményt adott ki a megújuló energiaforrásokról DeutschEnglishfrançais , amelyben felvázolja, hogyan lehet az uniós fellépés jobb összehangolása révén csökkenteni a felmerülő költségeket. A közlemény egyúttal az első lépést jelenti a 2020 utáni időszakra szóló energiapolitika kialakítása felé vezető úton.

A költségeket úgy lehet csökkenteni, ha lendületet kap az uniós energiapiacon folyó verseny. A karbonszegény technológiák térnyerését szolgáló beruházások ösztönzése érdekében fokozatosan meg kell szüntetni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának támogatását, és módosítani kell az energiaadókat. Ezzel egyidejűleg fokozatosan csökkenteni kell, illetve meg kell szüntetni a megújuló energiaforrások felhasználását elősegítő támogatásokat, hiszen arra kell ösztönözni a megújulóenergia-ágazatot, hogy hosszú távon versenyképes legyen, és meg tudja állni a helyét más energiahordozókkal szemben.

Reformok segítségével át kell alakítani a nemzeti támogatási programokat, és a költségcsökkentés szolgálatába kell őket állítani. Fontos, hogy ezek a programok az EU egészét tekintve összehangoltabbá és egyszerűbbé váljanak, mérsékelve az ágazatra háruló igazgatási költségeket.

További feladatot jelent az Unió számára, hogy ösztönözze a szél- és a napenergia-termelést azokon a helyszíneken, ahol ez költségmegtakarítást eredményez. Az uniós országok így olcsóbban vásárolhatnak szél- és napenergiát más EU-tagállamoktól vagy az Unió határain kívüli országoktól, mintha saját területükön maguk állítanának elő megújuló energiát.

A soron következő lépések

A Bizottság már dolgozik azokon a szakpolitikai megoldásokon, melyek a 2020 utáni időszakban lendületet adhatnak majd az innovációnak, és elősegíthetik a költségek csökkenését. Ha látják, milyen irányt vesz a szakpolitika, az ágazati szereplők hajlamosabbak lesznek elszánni magukat azokra a hosszú távú beruházásokra, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a megújulóenergia-termelés és -felhasználás térnyeréséhez.

Tavaly az EU ütemtervet készített arról, hogyan lehet az összes gazdasági ágazatban átállni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra. Ezen túlmenően külön ütemterveket dolgoz ki az egyes gazdasági ágazatok vonatkozásában is. Példaként említhető a 2050-ig szóló energiaügyi ütemterv DeutschEnglishfrançais .

További információk a megújuló energiával kapcsolatban Deutsch (de) English (en) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek