Kruimelpad

Naar een concurrerende CO2-arme energiesector - 19/12/2011

Veldweg met windmolens op de achtergrond © iStockphoto.com/Robert Mandel

EU wil CO2-emissies met meer dan 80% terugdringen zonder de energiebevoorrading en het concurrentievermogen in het gedrang te brengen

De EU wil tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 80-95% verminderen in vergelijking met het niveau van 1990.

In maart dit jaar publiceerde zij de routekaart naar een koolstofarme economie , waarin alle sectoren van de economie aan bod komen. Daarnaast stelt zij specifieke plannen op voor afzonderlijke sectoren. Het laatste daarvan is de routekaart nergie 2050 DeutschEnglishfrançaisPDF .

Omdat vraag en aanbod moeilijk te voorspellen zijn, omvat het plan verscheidene scenario's met mogelijke gevolgen, problemen en voordelen van een modernisering van de energiesector. Daarbij wordt rekening gehouden met mogelijke wijzigingen qua prijsniveau, technologie en netwerken.

Wegen naar CO2-arme energieproductie

Bij de scenario's wordt gebruik gemaakt van de vier belangrijkste opties: energie-efficiëntie, duurzame energie, nucleaire energie en CO2-opvang en -opslag. De belangrijkste conclusies zijn:

  • een afbouw van de CO2-emissies is mogelijk en op lange termijn minder duur dan het huidge beleid
  • energie-efficiëntie en duurzame energie zijn van cruciaal belang in elk scenario
  • er moet nu geïnvesteerd worden in moderne infrastructuur om hogere kosten in de toekomst te voorkomen
  • een gemeenschappelijke energiemarkt (gepland voor 2014) is noodzakelijk om de energie betaalbaar te houden en de bevoorrading te verzekeren

Bij ieder scenario is het noodzakelijk dat elk land zijn steentje bijdraagt. En ook los van de CO2-problematiek is de verouderde energieinfrastructuur, die vaak tot 40 jaar oud is, aan vervanging toe.

Investeren in de toekomst

Tot 2030 zullen de elektriciteitsprijzen blijven stijgen. Daarom moet nu worden geïnvesteerd in intelligente elektriciteitsnetten en technologie om energie efficiënter te produceren, te vervoeren en op te slaan. In combinatie met een gemeenschappelijke energiemarkt zou dit ertoe moeten leiden dat de prijzen op lange termijn weer dalen.

De kosten zullen worden gecompenseerd door de duurzame investeringen in de Europese economie, de werkgelegenheid die daardoor wordt gecreëerd en de afgenomen afhankelijkheid van invoer.

Volgende stappen

In de komende jaren zullen voorstellen worden gedaan op basis van de routekaart. Volgend jaar wordt begonnen met maatregelen in verband met de interne markt, duurzame energie en nucleaire veiligheid.

Meer over het EU-energiebeleid Deutsch (de) English (en) français (fr)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links