Navigációs útvonal

A versenyképes, alacsony széndioxid-kibocsátású energiaágazat felé - 19/12/2011

Mezőket átszelő út, szélturbinákkal a háttérben © iStockphoto.com/Robert Mandel

Az EU terveket fogalmaz, hogy a kibocsátást úgy mérsékelje több mint 80%-kal, hogy a csökkenés ne járjon kedvezőtlen hatásokkal az energiaellátásra és a versenyképességre nézve.

Az EU feltérképezi a „széntelenítéssel” (szén-dioxid-mentesítéssel) járó kihívásokat annak érdekében, hogy 2050-re az 1990. évi szinthez képest 80–95%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Bizottság 2011 márciusában az alacsony szén-dioxid-kibocsátás jegyében ütemtervet tett közzé. A közlemény valamennyi gazdasági ágazatra kitér, az egyes ágazatok tekintetében pedig konkrét terveket tartalmaz. A témában a legfrissebb dokumentum a 2050. évi energia-útiterv DeutschEnglishfrançaisPDF .

Mivel a jövőbeli kereslet és kínálat nehezen megjósolható, a Bizottság ebben a közleményben számos forgatókönyvet mutat be az energiarendszer korszerűsítésére. Elemzi a lehetséges hatásokat, kihívásokat és lehetőségeket, valamint figyelembe veszi a szénárak, a technológia és a hálózatok lehetséges változásait.

Útban a széntelenítés felé

A forgatókönyvek a négy fő széntelenítési opciót (energiahatékonyság, megújítható energia, nukleáris technológiák, szén-dioxid-leválasztás és -tárolás) ötvözik. A fő megállapítások az alábbiak:

  • a szén-dioxid-mentesítés megvalósítható; lehetséges az is, hogy kevésbé lesz költséges, mint a jelenlegi szakpolitikák hosszú távú fenntartása
  • az energiahatékonyság és a megújuló energia kulcsfontosságú, függetlenül az energiaforrások arányától
  • ha el akarjuk kerülni a drága módosításokat a jövőben, már most el kell kezdeni beruházni az infrastruktúra modernizálásába
  • ahhoz, hogy az energiaárak alacsonyak maradjanak és biztosítva legyen az energiaellátás, alapvető fontosságú a közös energiapiac, amelyet 2014-re ki kell építeni

A forgatókönyvek sikere attól függ, hogy minden ország fellép-e az éghajlatváltozás ellen és ha igen, miképpen. Azonban a széntelenítés érdekében tett erőfeszítésektől függetlenül is le kell cserélni az EU öregedő energiahálózati infrastruktúráit – némelyek életkora eléri akár a 40 évet is.

Beruházás a jövőbe

Mivel a villamosenergia-árak 2030-ig növekedni fognak, a beruházásoknak most az „intelligens” elektromos hálózatokra, valamint az energia előállítását, termelését és tárolását célzó fejlett technológiákra kell összpontosítania. A közös energiapiaccal együtt ezek az intézkedések biztosítják majd, hogy az árak hosszú távon csökkenjenek.

A felmerülő költségeket ellensúlyozni fogják az európai gazdaságba áramló fenntartható beruházások és a hozzájuk kapcsolódó helyi munkalehetőségek, valamint importfüggőségünk mérséklődése.

A következő lépések

A Bizottság az elkövetkezendő években javaslatokat fog előterjeszteni az útitervben felvázolt koncepció alapján. Jövőre például intézkedéseket javasol a belső piac, a fenntartható energia és a nukleáris biztonság terén.

Bővebben az EU energiastratégiájáról Deutsch (de) English (en) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek