Kruimelpad

Abstracte voorstelling van een netwerk © iStock/Andrey Prokhorov

De EU is van plan om 50 miljard euro te investeren in infrastructuur. Dat betekent betere netwerken, meer concurrentievermogen en nieuwe banen.

Slimme, duurzame en onderling gekoppelde vervoers-, energie- en digitale netwerken zijn prioriteiten voor de economische toekomst van Europa.

Door de financiële crisis stroomt er echter minder privaat en publiek geld naar infrastructuurprojecten.

Daarom stelt de Commissie een nieuw financieringsplan English voor om langetermijninvesteringen in wegen, spoorwegen, energienetwerken, pijplijnen en breedbandnetwerken te stimuleren.

Met het fonds van 50 miljard euro kan zij particuliere investeerders en overheden over de streep trekken om mee te betalen aan projecten die er anders misschien nooit zouden komen. Tegelijkertijd kan ze zo schoon vervoer en hernieuwbare energie promoten, helemaal in lijn met de doelstellingen van Europa 2020, de EU-strategie voor meer groei en banen.

Beter vervoer: 31,7 miljard euro

Van oudsher werkt ieder land in Europa vooral aan zijn eigen vervoersnetwerk. De EU helpt de landen om die netwerken met elkaar te verbinden door samen investeringen te plannen, beheren en financieren.

Het nieuwe fonds zou daarbij kunnen helpen door te investeren in infrastructuurprojecten voor een vlotter verkeer van personen en goederen, vooral tussen de westelijke en de oostelijke EU-landen. Groen en duurzaam vervoer moet daarbij voorrang krijgen.

Meer over het vervoersbeleid English

Een betrouwbaarder energienetwerk: 9,1 miljard euro

Geld uit het nieuwe fonds kan landen aanmoedigen hun netwerken beter op elkaar te laten aansluiten om zowel traditionele als duurzame vormen van energie te transporteren.

Een betere trans-Europese infrastructuur helpt de aanvoer van energie tegen betaalbare prijzen te garanderen en draagt ook bij tot de milieudoelstellingen van de EU.

Meer over het energiebeleid English

Snelle digitale netwerken: 9,2 miljard euro

Meer breedbandnetwerken en Europabrede digitale diensten, daarin moet worden geïnvesteerd. Het geld dat de EU ter beschikking stelt om infrastructuur te financieren, kan volgens de Commissie nog eens zo'n 50 miljard investeringen uit andere bronnen losmaken.

Tegelijkertijd moet het fonds de nodige infrastructuur voor digitale identificatie, aanbestedingen, gezondheidszorg, justitie en douanediensten subsidiëren. Het geld kan zorgen voor de nodige interoperabiliteit en de kosten dekken van het koppelen van bestaande nationale diensten.

Meer over het digitaal beleid English

De volgende stappen

Het fonds zou gebruik maken van innovatieve financieringsinstrumenten zoals garanties en projectobligaties om meer particuliere financiering te mobiliseren. De plannen kunnen een plaats krijgen in de begrotingsvoorstellen van de EU DeutschEnglishfrançais voor 2014-2020.

Het voorstel gaat nu voor goedkeuring naar de nationale regeringen en het Europees Parlement.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links