Kruimelpad

Energiezekerheid in binnen- en buitenland - 08/09/2011

Drie gaspijpleidingen in groene velden © iStock/ssuaphoto

Als de regeringen hun energiebeleid beter coördineren staat de EU sterker bij onderhandelingen met energieleveranciers elders in de wereld.

De EU wordt steeds afhankelijker van energie-import en heeft een duidelijke strategie nodig om haar belangen op de buitenlandse energiemarkt te behartigen. De groeiende vraag naar olie, gas en kolen van buiten de EU en onderbrekingen in de aanvoer zorgen voor hoge en sterk schommelende energieprijzen. Dat merkt u aan de pomp en in uw energierekening thuis.

De Commissie komt daarom met een nieuw voorstel English om de krachten van de EU-landen te bundelen bij het onderhandelen met leveranciers en over internationale overeenkomsten. Dat kan de aanvoer stabiel en de prijzen scherp houden.

Een gezamenlijke aanpak bevordert ook sterke energiepartnerschappen met belangrijke buurlanden buiten de EU. Internationale samenwerking is noodzakelijk voor problemen waar de hele EU maar ook landen daarbuiten mee kampen, zoals de klimaatverandering.

Het voorstel maakt deel uit van het EU-plan Energie 2020 English dat pleit voor een lager energieverbruik, meer energie-efficiëntie, een gegarandeerde aanvoer, voorkoming van tekorten en meer economische groei.

De aanvoer kan onder andere worden verzekerd door:

  • meer transparantie, wanneer de EU-landen informatie over belangrijke internationale energiecontracten uitwisselen
  • de betrekkingen met partnerlanden te coördineren en gemeenschappelijke standpunten in te nemen in internationale organisaties
  • grote energiepartnerschappen te sluiten met belangrijke partnerlanden

Werken met partnerlanden

Meer markttransparantie en een duurzamer energiebeleid stimuleert investeringen en maakt markten beter bestand tegen schommelingen in de aanvoer. Dit kan helpen om grote problemen zoals in de Oost-Europese landen in 2009 te voorkomen.

Prioriteiten voor de EU zijn een overeenkomst met Azerbeidjan en Turkmenistan over de Trans-kaspische gaspijpleiding en een nieuw partnerschap over projecten voor hernieuwbare energie in de landen rond de Middellandse Zee.

Ook moeten ontwikkelingslanden meer toegang krijgen tot duurzame energie.

Volgende stappen

De strategie moet de komende jaren worden uitgevoerd. De EU-landen zullen naar verwachting al in 2012 het nieuwe systeem gaan gebruiken om informatie over energieovereenkomsten uit te wisselen.

Meer over het internationale energiebeleid van de EU English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links