Navigációs útvonal

Biztonságos energiaellátás az Unió határain belül és kívül - 08/09/2011

Zöld mezőt átszelő három gázvezeték © iStock/ssuaphoto

A jobb kormányközi koordináció erősebbé teszi az Európai Uniót az energiabeszállítókkal folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

Az EU egyre inkább függ az energiaimporttól, ezért egyértelmű stratégiára van szüksége, hogy energiapolitikai érdekeit jobban érvényesíteni tudja a világpiacon. A tengeren túlról származó kőolaj, földgáz és szén beszerzésekor egyre élesebb versennyel kell számolni, ami az energiaellátásban tapasztalható fennakadásokkal tetézve magas és ingadozó energiaárakat eredményez. Mindez a benzinkutaknál és a lakások fűtésszámláiban is tükröződik.

A Bizottság új javaslatában English stratégiát indítványoz arra vonatkozóan, hogy az EU országok hogyan egyesíthetik erejüket a tárgyalások során, melyeket a beszállítókkal, illetve a nemzetközi megállapodások megkötéséért folytatnak. A tervvel a Bizottság azt szeretné elősegíteni, hogy növekedjen az ellátásbiztonság, és mindenki versenyképes áron jusson energiához.

Ha az uniós tagállamok közös álláspontot képviselnek, az elősegíti, hogy szoros energetikai partnerségek létesüljenek az energiaellátás szempontjából fontos szomszédos országokkal. Nemzetközi összefogásra van szükség ahhoz, hogy választ lehessen adni azokra a kihívásokra, amelyek az EU tagállamai és a világ országainak nagy része számára közös gondot jelentenek. Ilyen probléma például az éghajlatváltozás.

A bizottsági javaslat része az Energia 2020 English című uniós tervnek, amely az energiafogyasztás visszafogását, az energiahatékonyság növelését, az ellátásbiztonság fokozását, az ellátási zavarok megelőzését és a gazdaság növekedését hivatott elősegíteni.

Az ellátásbiztonság javítása céljából javasolt intézkedések között szerepel:

  • az átláthatóság növelése azáltal, hogy az uniós országok megosztják egymással a nemzetközi megállapodásaikkal kapcsolatos információkat;
  • a partnerországokkal folytatott tárgyalások koordinálásának és a nemzetközi szervezetekben képviselendő álláspontok kialakításának támogatása;
  • átfogó energiapartnerségek kialakítása a fő partnerországokkal.

Együttműködés a partnerországokkal

Az átláthatóbb piac és a fenntarthatóbb energiapolitikák lendületet adnak a befektetetéseknek, és csökkentik a piacok kiszolgáltatottságát a kínálat ingadozásával szemben. Mindez várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy ne fordulhassanak elő olyan ellátási zavarok, mint amelyek 2009-ben Kelet-Európát sújtották.

Az EU prioritásai közé tartozik továbbá, hogy megállapodást kössön Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal a transzkaszpi földgázvezetékről, és új partnerséget teremtsen a dél-mediterrán országokkal a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektekben való együttműködés végett.

A fentieken kívül az EU nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni annak elősegítésére, hogy a fenntartható energia hozzáférhetőbbé váljon a fejlődő országok számára.

Következő lépések

A stratégia megvalósítására a következő néhány évben kerül sor. Az uniós tagállamok az energetikai megállapodásokkal kapcsolatos információcserét szolgáló új mechanizmust a várhatóan 2012-ben kezdik el használni.

Bővebben az EU nemzetközi energiapolitikájáról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek