Navigációs útvonal

Új lépések az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére - 30/08/2011

A szén-dioxid-kibocsátást csökkentő autóipari innovációkra ösztönöz az éghajlatváltozással kapcsolatos uniós stratégia új intézkedése.

Az Unió élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A következő 3 fő cél elérését tűzte ki maga elé 2020-ig English : 20%-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, energiafelhasználásában 20%-ra kívánja emelni a megújuló energiaforrások arányát, és eközben 20%-kal csökkentené a teljes energiafelhasználást.

A célok elérése érdekében számos területen kell lépéseket tenni Az autógyártóknak például 2015-ig közel ötödével kell csökkenteniük English az új személygépkocsik szén-dioxid-kibocsátását a 2007-es értékekhez képest English . Jelenleg az autók számlájára írható az EU szén-dioxid-kibocsátásának 12%-a (a szén-dioxid a legfőbb üvegházhatást okozó gáz).

Mindezeken túl egy új intézkedés English arra ösztönzi az autógyártókat, hogy a kibocsátást csökkentő új technológiákba fektessenek be, valamint minősíttessék e technológiákat. Az intézkedés keretében azokat a technológiákat lehet figyelembe venni, amelyekkel számottevő mértékben csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás, továbbá amelyek figyelembevételére még nem került sor a kibocsátások meghatározásakor.

A technológiáknak emellett javítanuk kell a jármű meghajtását és energiafogyasztását is - anélkül, hogy közben a biztonságot veszélyeztetnék. Ezért a napenergiát elektromos energiává alakító napelemek például figyelembe vehetőek a rendszer keretében, míg az autóba szerelt energiatakarékos hifiberendezések nem.

Egyéb intézkedések

Az autókra vonatkozó intézkedések az éghajlatváltozás megfékezését célzó átfogó uniós stratégia részét képezik. A stratégia további elemei:

  • az üvegházhatást okozó gázok ipar által történő kibocsátásának csökkentése a kibocsátás-kereskedelmi rendszer English segítségével (amely az uniós célok elérésének legfőbb eszköze),
  • a berendezések és háztartási eszközök széles köre energiahatékonyságának javítása,
  • a szél-, nap-, vízenergia, valamint a biomassza és a bioüzemanyagok fokozottabb használata,
  • a szén-dioxid leválasztására és tárolására szolgáló technológiák fejlesztésének támogatása,
  • az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás English átfogó uniós stratégiájának kialakítása,
  • a kutatás és innováció fejlesztésének társfinanszírozása az Unió LIFE programja English segítségével.

További lépések

Az említett intézkedések segítségével az Unió jó úton halad afelé, hogy elérje a kibocsátásokra és a megújuló energiaforrások használatára vonatkozó céljait. Az előrelépés jelenlegi üteme mellett azonban az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozó célkitűzésnek csak a felét lehet majd elérni.

A Bizottság a lemaradás behozására kötelező érvényű energiahatékonysági intézkedéseket English javasol.

Az uniós törekvések, amelyek - Európa energiaigényeinek kielégítése mellett - kiemelt célként az éghajlatváltozás megfékezésére irányulnak, az Európa 2020 növekedési stratégia részét képezik.

További információk arról, mit tesz az EU környezetünk védelméért

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek