Sökväg

Intelligent energi för en hållbar framtid - 11/04/2011

Syftet med 2011 års energivecka är att ge allmänhet, företag och beslutsfattare tillfälle att diskutera hur vi kan minska energikonsumtionen i Europa.

Förnybar energi från sol, vind, vatten och biomassa står för drygt 10 procent av EU:s energiförbrukning. Sedan 2005 ska Europeiska veckan för hållbar energi främja utvecklingen av dessa energikällor och visa att vi alla kan bidra till att minska energikonsumtionen.

Mellan den 11 och 15 april anordnas cirka 600 evenemang för runt 30 000 deltagare i 43 europeiska länder. I år ligger tonvikten på energieffektivitet och förnybara energikällor.

I Örebro anordnas exempelvis en stor frågelek där man kan vinna energisnåla produkter.

I spanska Albacete får man veta hur man kan minska bilens bränsleförbrukning med upp till 15 procent.

I Paris debatterar man hur företagen kan bidra till att göra ekonomin grönare.

I Bryssel arrangeras det största europeiska forumet för hållbar energi med konferenser och utställningar för beslutsfattare, företrädare för näringslivet och forskare. Bland annat kommer man att tala om hur byggnader kan göras mer energisnåla och hur den europeiska industrin kan bli grönare.

Dessutom kommer man att uppmärksamma de mest ambitiösa och innovativa europeiska energiprojekten. Sex av dem kommer att belönas med EU-kommissionens pris för hållbar energi. Bland förra årets pristagare fanns ett program som hjälpte skolor i Budapest att minska sin energiförbrukning med 40 procent.

Alla initiativ bidrar till att EU kan uppnå sina klimatmål för 2020, nämligen 20 procent mindre utsläpp av växthusgaser, 20 procent andel förnybar energi och 20 procent mindre energiförbrukning.

Hitta ett evenemang nära dig English

Europeiska veckan för hållbar energi i Bryssel English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar