Navigacijska pot

Pametno z energijo - 11/04/2011

Evropski teden trajnostne energije 2011 je namenjen novim rešitvam za gospodarno rabo energije v Evropi.

Delež energije iz obnovljivih virov, tj. sonca, vetra, vode, biomase, znaša nekaj več kot 10 % vse porabljene energije v Evropski uniji. Evropski teden trajnostne energije že od leta 2005 spodbuja rabo energije iz obnovljivih virov in nas opozarja, da lahko s svojim ravnanjem vsi prispevamo k manjši porabi energije.

Med evropskim tednom od 11. do 15. aprila se bo v 43 evropskih državah zvrstilo kakih 600 prireditev, na katerih pričakujejo okoli 30 tisoč obiskovalcev. Osrednja tema so letos energetska učinkovitost in obnovljivi viri.

V švedskem mestu Örebro bodo na primer pripravili velikanski kviz, zmagovalce pa nagradili z energijsko varčnimi izdelki.

Avtošola v Albaceti v Španiji bo udeležence učila tehnike vožnje, ki kar za 15 % zmanjša porabo goriva.

V Parizu bodo pripravili "zeleno matinejo", na kateri bodo spregovorili o vlogi podjetnikov kot nosilcev ekološkega gospodarstva.

V Ljubljani bo predstavitev sončne elektrarne in sistema daljinskega hlajenja v Stožicah.

V Bruslju se bodo na konferencah in razstavah zbrali politiki, gospodarstveniki in znanstveniki in odprli največjo evropsko javno razpravo o trajnostni energiji. Nekaj naslovov: energetska učinkovitost stavb in zeleno evropsko gospodarstvo.

Evropska prestolnica bo najbolj ambicioznim in inovativnim projektom namenila posebno pozornost, šest jih bo prejelo tudi evropsko nagrado za trajnostno energijo, ki jo podeljuje Evropska komisija. Med nagrajenimi leta 2010 je bil denimo program, s katerim so v Budimpešti za 40 % znižali porabo energije v šolskih stavbah.

Evropski teden trajnostne energije sodi k prizadevanjem Evropske unije, da uresniči cilje, ki si jih je zadala za leto 2020: zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 20 %, povečati delež energije iz obnovljivih virov na 20 %, zmanjšati porabo energije za 20 %.

Dogodki in prireditve blizu vas English

Evropski teden trajnostne energije v Bruslju English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave