Навигационна пътека

Интелигентна енергия за устойчиво бъдеще - 11/04/2011

По време на седмицата на устойчивата енергия през 2011 г. граждани, предприятия и публични органи ще могат да потърсят решения за намаляване на потреблението на енергия в Европа.

На възобновяемата енергия, произведена от слънцето, вятъра, водата или от биомаса, се падат малко повече от 10 % от потребяваната в Европейския съюз енергия. От 2005 г. насам чрез Европейската седмица на устойчивата енергия се насърчава разработването на възобновяеми енергийни източници и се цели да се покаже, че всеки може да допринесе за намаляване на потреблението на енергия.

От 11 до 15 април около 30 000 души ще участват в близо 600 прояви в 43 европейски страни. През тази година акцентът е върху енергийната ефективност и възобновяемата енергия.

Така например в шведския град Йоребро победителите в голяма викторина ще получат за награда енергийно ефективни продукти.

В Албасете, Испания, местна агенция ще преподава техники за намаляване с до 15 % на потреблението на гориво от автомобилите.

В Париж ще се обсъжда как предприемачите могат да помогнат за по-екологично чиста икономика.

В Брюксел конференции и изложби ще съберат политици, представители на промишлеността и учени за участие в най-големия европейски форум за устойчива енергия. Сред обсъжданите теми ще бъдат: подобряване на енергийната ефективност на сградите и насърчаване на по-екологично чиста промишленост в Европа.

В европейската столица ще бъдат наградени най-амбициозните и новаторски проекти. Шест от тях ще получат Европейски награди за устойчива енергия от Европейската комисия. Сред лауреатите през 2010 г. бе програма, позволяваща намаляване с 40 % на потреблението на енергия в училищата в Будапеща.

Всички тези усилия ще допринесат за постигане на целите, определени от ЕС за 2020 г.: намаляване с 20 % на емисиите на парникови газове, задоволяване на 20 % от енергийните потребности с възобновяема енергия и понижаване с 20 % на потреблението на енергия.

Открийте проява близо до вас English

Седмица на устойчивата енергия в Брюксел English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки