Kruimelpad

Een energiezuinige toekomst voor Europa - 09/03/2011

Brandende energiezuinige lamp © EU

De EU heeft nieuwe voorstellen gedaan om de energie-inspanningen verder op te voeren en de economie tegen 2050 werkelijk CO2-arm te maken. Dat moet de EU 2 miljoen nieuwe banen opleveren én ieder huishouden een besparing van gemiddeld 1000 euro.

De nieuwe groeistrategie van de EU, Europa 2020 English , omvat al maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken en tegelijk de Europese energievoorziening veilig te stellen.

De drie grote doelstellingen voor 2020 zijn: 20% minder uitstoot aan broeikasgassen, 20% van alle energie uit hernieuwbare bronnen en 20% minder energieverbruik.

Wat de uitstoot en de hernieuwbare energie betreft, ligt de EU op schema, maar het energieverbruik blijft te hoog. Daarom wil de Commissie de inspanningen opvoeren met een duidelijke langetermijnvisie: de EU moet een koolstofarme maar concurrerende economie worden.

Energie-efficiëntie

Het nieuwe plan voor energie-efficiëntie English , dat de EU 2 miljoen nieuwe banen kan opleveren en ieder huishouden een besparing van 1000 euro, pleit voor:

  • ieder jaar minstens 3% minder energieverbruik in openbare gebouwen en uitsluitend energie-efficiënte goederen en diensten bij overheidsopdrachten
  • lager energiegebruik in bedrijfsgebouwen
  • nog energiezuiniger huishoudelijke apparaten
  • efficiëntere energie-opwekking en verwarming
  • strengere energienormen voor industriële apparatuur
  • energie-audits en een apart energiebeleid voor grote ondernemingen
  • slimme netwerken waardoor consumenten energie kunnen besparen en hun uitgaven kunnen berekenen

De komende maanden zal de Commissie wetsontwerpen over deze maatregelen opstellen.

Een koolstofarme economie

In de routekaart voor een koolstofarme economie English staat hoe de EU de uitstoot aan broeikasgassen nog verder kan verlagen (tot hooguit 20% van de uitstoot van 1990 tegen het jaar 2050) zonder aan concurrentievermogen in te boeten.

Hiervoor moet per jaar 270 miljard euro extra worden geïnvesteerd in groene technologieën en vervoer, infrastructuur zoals slimme energienetwerken, en milieubescherming. Dat komt bovenop de huidige investeringen, die nu al goed zijn voor 19% van het bruto binnenlands product van de EU.

Die extra investeringen kunnen echter worden terugverdiend, want ieder jaar zou de EU op de invoer van olie en gas zo'n 175 tot 320 miljard euro kunnen besparen.

Meer over klimaatverandering en energie-efficiëntie English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links