Navigációs útvonal

Előtérben az energiatudatos Európa - 09/03/2011

Energiatakarékos villanykörte működés közben © EU

Minden háztartás évente 1000 eurót takaríthat meg, és összesen kétmillió munkahely jöhet létre az energiatakarékosságra és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra vonatkozó új uniós javaslatok nyomán.

Az éghajlatváltozás megfékezését - és emellett természetesen Európa energia iránti igényeinek kielégítését - célzó uniós törekvések az Európa 2020 növekedési stratégia English részét alkotják.

A stratégia keretében az EU három - 2020-ig elérendő - célt tűzött ki: 20%-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, energiafelhasználásában 20%-ra kívánja emelni a megújuló energiaforrások arányát, és eközben 20%-kal csökkentené a teljes energiafelhasználást.

Míg az első két cél elérhetőnek tűnik, az energiafelhasználás csökkentése nehezebb diónak látszik. A Bizottság ezért megkettőzné az uniós erőfeszítéseket, miközben felvázolja az Unió alacsony szén-dioxid-kibocsátású, ám versenyképes gazdasággá történő átalakításának hosszabb távú elképzeléseit is.

Energiahatékonyság

Az új energiahatékonysági terv English , amely évente 1000 euró összegű megtakarítást jelenthet minden háztartás számára, és kétmillió munkahely teremtéséhez járulhat hozzá, a következőkre terjed ki:

  • felszólítja a kormányzatokat, hogy évente legalább 3%-kal csökkentsék a középületek energiafogyasztását, és közbeszerzéseik során csak energiahatékony termékeket és szolgáltatásokat vásároljanak;
  • felszólítja a vállalkozásokat, hogy mérsékeljék üzleti célokra használt épületeik energiafelhasználását;
  • sürgeti a háztartási készülékek energiahatékonyságának további javítását;
  • hatékonyabb villamosenergia- és hőtermelési rendszerek kialakítását szorgalmazza;
  • energiahatékonysági követelményeket vezetne be az ipari berendezésekre;
  • a nagyvállalatok számára energiaauditok végrehajtását és energiagazdálkodási rendszerek bevezetését írná elő;
  • felgyorsítaná az intelligens hálózatok és fogyasztásmérők elterjedését, hogy lehetővé tegye a fogyasztók számára energiafogyasztásuk csökkentését és megtakarításaik számon tartását.

A fenti javaslatokat a Bizottság a következő hónapok során önti jogszabályi formába.

Alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság English megvalósításának ütemterve költséghatékony megoldásokat vázol fel arra vonatkozóan, miképpen csökkentheti tovább az EU - 2050-re az 1990-es szint mindössze 5-20%-ára - az üvegházhatású gázok kibocsátását úgy, hogy eközben versenyképessége még növekedjen is.

A terv megvalósításához évente 270 milliárd EUR új beruházásra van szükség a környezetbarát technológiák és közlekedés, az infrastruktúra (pl. intelligens villamosenergia-hálózatok) és a környezetvédelem terén. Az EU jelenleg bruttó hazai termékének 19%-át fordítja beruházásokra.

A többletberuházások a kőolaj- és földgázimporton évente elért mintegy 175-320 milliárd EUR megtakarításon keresztül térülnének meg.

További információk az éghajlatváltozásról és az energiahatékonyságról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek