Cale de navigare

Să facem mai mult cu resurse mai puţine - 26/01/2011

Camion încărcând rumeguş într-o remorcă © UE

Viziunea UE cu privire la utilizarea inteligentă a resurselor naturale, protecţia mediului şi gestionarea creşterii economice

Iniţiativa DeutschEnglishfrançais privind utilizarea mai eficientă a resurselor naturale se înscrie în linia obiectivelor comune ale UE în materie de schimbări climatice, energie, transport, materii prime, agricultură, pescuit, biodiversitate şi dezvoltare regională.

Iniţiativa este inclusă în Strategia Europa 2020 English pentru dezvoltare durabilă şi crearea de noi locuri de muncă. În afară de conservarea resurselor de bază (apa, aerul curat, terenul arabil, pădurile) şi garantarea siguranţei alimentare, UE doreşte să promoveze reutilizarea şi reciclarea mineralelor şi a metalelor, esenţiale într-o economie modernă.

În acest fel se încurajează eficienţa, productivitatea şi competitivitatea. Companiile care utilizează în mod eficient materiile prime, apa şi alte produse intermediare vor realiza o reducere a costurilor, ceea ce le va permite să devină mai competitive.

În anumite sectoare ale industriei a crescut deja nivelul de inovare, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. De exemplu, producătorii de ciment încep să utilizeze combustibili şi materii prime alternative, precum şi deşeuri reciclate, pentru a reduce emisiile de CO2, costurile energetice şi cantitatea de deşeuri.

În Ungaria, 56 de companii au introdus inovaţii ecologice datorită cărora au făcut economii de 59 de milioane de euro. O întreprindere din industria chimică olandeză, care consuma zilnic 9,9 milioane de litri de apă curată, a trecut la utilizarea apei reziduale din gospodării. Acest lucru i-a permis să reducă cu 65% consumul anual de energie şi cu 500 de tone cantitatea de substanţe chimice utilizate. De asemenea, s-au redus cu 5 000 de tone emisiile de gaze cu efect de seră.

Încurajarea utilizării eficiente a resurselor este unul dintre principiile pe care se vor baza măsurile UE în materie de reducere a emisiilor, eficienţă energetică, transport, agricultură, pescuit şi biodiversitate.

Rezultatele acestor eforturi vor fi încurajarea inovării şi reducerea dependenţei de importuri a Uniunii.

De asemenea, UE va propune măsuri privind pieţele produselor de bază şi garantarea aprovizionării cu materii prime.

Aceste măsuri sunt esenţiale pentru bunăstarea economiei europene, mai ales în contextul în care China, India şi alte ţări fac eforturi pentru a-şi dezvolta economia şi, pe de altă parte, se măresc preţurile şi creşte concurenţa internaţională pentru resursele din ce în ce mai limitate.

În UE, accesul la materii prime este fundamental pentru mai multe sectoare economice în care lucrează peste 30 de milioane de persoane - construcţiile, industria chimică, industria automobilelor, industria aeronautică, sectorul echipamentelor şi utilajelor.

Mai multe despre o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile