Kruimelpad

Meer doen met schaarse hulpbronnen - 26/01/2011

Tractor laadt houtsnippers uit de bosbouw in een container © EU

Hoe de EU denkt over verstandig gebruik van natuurlijke hulpbronnen, bescherming van het milieu en bevordering van de economische groei

Met een plan DeutschEnglishfrançais voor efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen probeert de EU haar doelstellingen voor klimaatbescherming, energie, vervoer, grondstoffen, landbouw, visserij, biodiversiteit en regionale ontwikkeling te realiseren.

Het plan maakt deel uit van Europa 2020 English , de EU-strategie voor duurzame groei en banen. De EU wil niet alleen elementaire hulpbronnen, zoals lucht, water, bodem, bossen en voedsel, beschermen, maar ook hergebruik en recycling van mineralen en metalen stimuleren. Dat is essentieel in een moderne economie.

Het helpt de efficiëntie, productiviteit en concurrentiepositie van Europa te verbeteren. Bedrijven die verstandig omspringen met grondstoffen, water en andere productiemiddelen, besparen kosten, waardoor zij beter kunnen concurreren.

Sommige sectoren plukken nu al de vruchten van hun innovatieve aanpak. Zo hebben cementfabrieken de CO2-emissie, de energiekosten en de hoeveelheid afval weten te beperken door alternatieve brandstoffen en grondstoffen te gebruiken, evenals gerecycleerd afval.

Met milieuvriendelijke innovaties hebben in Hongarije hebben 56 bedrijven 59 miljoen euro bespaard. In Nederland is een chemisch bedrijf met een zoetwaterverbruik van bijna 10 miljoen liter per dag overgeschakeld op huishoudelijk afvalwater, waardoor het 65% minder energie gebruikt en 500 ton chemicaliën uitspaart. Ook gaan er daardoor 5.000 ton minder broeikasgassen de atmosfeer in.

Efficiënt omspringen met hulpbronnen is wat de EU probeert te stimuleren met haar plannen voor een CO2-arme economie, energie-efficiëntie, vervoer, landbouw, visserij en biodiversiteit.

Dit bevordert de innovatie en vermindert de invoerafhankelijkheid van de EU.

Daarnaast wil de EU de grondstoffenmarkten hervormen om de aanvoer van grondstoffen te garanderen.

Dit soort maatregelen is essentieel voor de EU, omdat de economie in China, India en andere landen snel groeit waardoor de druk op de schaarse hulpbronnen wereldwijd toeneemt met hogere prijzen als gevolg.

In de EU zijn de bouw, chemie, auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, machine- en gereedschapsbouw, met in totaal 30 miljoen werknemers, aangewezen op de aanvoer van grondstoffen.

Meer over verstandig gebruik van hulpbronnen in Europa English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links