Navigációs útvonal

A szűkös források hatékonyabb felhasználása - 26/01/2011

Erdészeti munka során egy teherautó fával tölt meg egy tartályt © EU

Uniós elképzelés a természeti erőforrások intelligens felhasználásáról, a környezetvédelemről és a gazdasági növekedés élénkítéséről.

A Föld természeti erőforrásainak hatékonyabb felhasználását célzó uniós terv DeutschEnglishfrançais az EU éghajlatváltozással, energiával, szállítással, nyersanyagokkal, mezőgazdasággal, halászattal, biológiai sokféleséggel és regionális fejlesztéssel összefüggő közös céljaihoz kapcsolódik.

A terv a fenntartható növekedést és a munkahelyteremtést elősegíteni hivatott Európa 2020 stratégia English része. Az Unió az alapvető források, így a tiszta levegő, a víz, a talaj, az erdők és az élelmiszerforrások megőrzésén túl a modern gazdaságban jelentős szerepet játszó ásványok és a fémek újrafelhasználására és újrafeldolgozására kíván ösztönözni.

Mindez a hatékonyság, a termelékenység és a versenyképesség javítását is elősegíti. Azok a vállalkozások, amelyek a nyersanyagokat, a vizet és a termeléshez szükséges egyéb anyagokat hatékonyan használják fel, csökkenteni tudják a kiadásaikat, így versenyképesebbekké válnak.

Egyes iparágak már jelenleg is végeznek innovatív tevékenységeket, és élvezik is annak gyümölcsét. A cementgyárak például alternatív tüzelőanyagok, nyersanyagok és újrahasznosított hulladék használatával kezdték el csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat, az energiaköltségeket és a hulladéktermelést.

Magyarországon 56 vállalkozás vezetett be környezetbarát újításokat, amelyek révén 59 millió eurónyi összeget takarítottak meg. Egy holland vegyipari vállalat, amely korábban napi 9,9 millió liter vizet használt fel, háztartási szennyvízre átállva 65%-kal csökkentette energiaigényét, és vegyi anyagból is évente 500 tonnával kevesebb használ fel. Emelett üvegházhatást okozó gázból is évi 5000 tonnával kevesebbet bocsát ki.

Az erőforrás-hatékonyság az egyik vezérelve az Unió azon intézkedéseinek, amelyeket a kis szén-dioxid-kibocsátású gazdaság, az energiahatékonyság, a közlekedés, a mezőgazdaság, a halászat és a biológiai sokféleség területén tervez meghozni.

Mindezek az erőfeszítések egyúttal innovációra serkentenek majd, és csökkentik az Unió importtól való függését.

Az EU az árupiacokkal kapcsolatos intézkedésekre is tesz majd javaslatot, valamint gondoskodni kíván a nyersanyagellátás biztonságáról.

Mindezek az intézkedések elengedhetetlenül fontosak az Unió gazdasági jólétéhez, most, hogy Kína, India és más országok is fejlesztik gazdaságukat, élénkítve a szűkös forrásokért világszinten folyó versenyt, ami az árak emelkedéséhez vezet.

Az EU 30 millió embernek munkát adó építőipari, vegyi, autóipari, űr- és repülőgépipari, gép- és berendezésgyártó ágazata mind függ a nyersanyagok hozzáférhetőségétől

Az erőforrás-hatékony Európáról bővebben English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek