Navigointipolku

Resurssitehokkuus säästää niukkoja luonnonvaroja - 26/01/2011

Metsäkone lastaa purua vaihtolavalle © EU

EU pyrkii yhteiseen eurooppalaiseen näkemykseen luonnonvarojen järkevästä käytöstä, ympäristönsuojelusta ja kestävästä kasvusta.

EU:n komissio on laatinut suunnitelman DeutschEnglishfrançais luonnonvarojen tehokkaammasta käytöstä. Tämä EU-maiden yhteinen tavoite otetaan huomioon muun muassa ilmastonmuutosta, energiaa, liikennettä, raaka-aineita, maataloutta, kalastusta, luonnon monimuotoisuutta ja alueellista kehitystä koskevassa politiikanteossa.

"Resurssitehokas Eurooppa" -suunnitelma on yksi kestävään kasvuun ja työpaikkojen luomiseen tähtäävän Eurooppa 2020 -strategian English lippulaivahankkeista. Keskeisten luonnonvarojen, kuten puhtaan ilman, veden, maaperän, metsien ja elintarvikkeiden turvaamisen lisäksi EU haluaa edistää nykyaikaisen talouden kannalta välttämättömien mineraalien ja metallien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Tämä lisää talouden tehokkuutta, tuottavuutta ja kilpailukykyä. Tuotannossa tarvittavia raaka-aineita, vettä ja muita luonnonvaroja tehokkaasti hyödyntävät yritykset saavat kustannussäästöjä, jotka parantavat niiden kilpailukykyä.

Eräät teollisuudenalat ovat olleet edelläkävijöitä innovoinnissa ja alkaneet jo korjata hyödyn panostuksestaan. Esimerkiksi sementtiteollisuudessa on alettu käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita, raaka-aineita ja kierrätettyä jätettä kasvihuonekaasupäästöjen, energiakustannusten ja tuotannossa syntyvän jätteen vähentämiseksi.

Unkarissa 56 yrityksessä on toteutettu ympäristöä säästäviä innovaatioita, joista on kertynyt 59 miljoonan euron säästöt. Hollantilainen kemikaalialan yritys, joka käyttää päivittäin 9,9 miljoonaa litraa vettä, siirtyi puolestaan käyttämään puhtaan veden sijasta kotitalouksien jätevesiä. Yrityksen vuotuinen energiankulutus on vähentynyt 65 prosenttia, ja tuotannossa kuluu nyt 500 tonnia vähemmän kemikaaleja. Myös kasvihuonekaasupäästöt ovat pienentyneet 5 000 tonnilla.

Komissio pyrkii kannustamaan resurssitehokkuutta ja aikoo esittää toimenpiteitä, jotka koskevat muun muassa vähähiiliseen talouteen siirtymistä, energiatehokkuutta, liikennettä, maataloutta, kalastusta ja luonnon monimuotoisuutta.

Toimilla edistetään innovointia ja vähennetään EU:n riippuvuutta tuontipolttoaineista ja -raaka-aineista.

Komissio aikoo esittää myös toimenpiteitä, joilla ohjataan hyödykemarkkinoita ja varmistetaan raaka-ainetoimitukset EU:hun.

Toimenpiteet ovat välttämättömiä EU:n talouden kannalta, etenkin kun Kiinan, Intian ja muiden nopeasti kehittyvien talouksien kasvu kiihdyttää entisestään kilpailua niukoista luonnonvaroista ja nostaa niiden hintoja.

Raaka-aineiden kestävä saatavuus on elintärkeää EU:n teollisuudelle. Tämä koskee erityisesti Euroopan rakennus-, kemikaali-, auto-, lentokone- ja koneteollisuutta sekä erilaisten laitteiden valmistusta, joissa on noin 30 miljoonaa työpaikkaa.

Lisätietoa "Resurssitehokas Eurooppa" -hankkeesta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä