Navigációs útvonal

Uniós terv az energiaellátás biztonságáért - 12/11/2010

Nagyfeszültségű távvezetékek tartóoszlopainak sora © EU

Az EU stratégiát dolgoz ki, hogy energiaellátását fenntarthatóvá és biztonságosabbá tegye, és segítse a gazdasági növekedést a következő tíz évben.

Az Energia 2020 English címet viselő terv a fogyasztás csökkentését, a piaci versenyképesség fellendítését, az ellátásbiztonság megteremtését, az uniós éghajlat-politikai célok elérését és az energiaszállítókkal folyó tárgyalások koordinálását hivatott elősegíteni.

Mivel az energiaigény várhatóan gyorsan megnő, amint a recesszió véget ér, a stratégiával a Bizottság az ellátási zavarokat szeretné megelőzni, és a gazdasági növekedést kívánja erősíteni. Ha a terv megvalósul, a kőolaj, a földgáz és a villamos energia versenyképesebb árakon jut majd el a fogyasztókhoz.

A Bizottság új jogszabályjavaslatokat és más intézkedéseket kíván előterjeszteni a következő 18 hónapban az alábbi célok megvalósítása érdekében:

A fogyasztás visszaszorítása

Az EU elő kívánja segíteni az energiahatékonyságot a közlekedési és az építési ágazatban, mivel e két szektorban lehet a fogyasztást a legnagyobb mértékben csökkenteni. A tervek szerint a lakástulajdonosok és -bérlők ösztönzést kapnak majd arra, hogy felújítsák lakásukat, illetve más energiatakarékossági lépéseket tegyenek. A helyi és országos kormányzatok figyelembe fogják venni az energiahatékonyságot is, ha termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak. Az energiafogyasztás címkézési szabályainak tökéletesítése arra sarkallja majd a gyártókat, hogy energiahatékonyabb termékeket fejlesszenek ki.

Az egységes piac megteremtése 2015-ig

A Bizottság szeretné megszüntetni a tagállami piacok megnyitását gátló akadályokat. Körülbelül ezer billió euró beruházásra van szükség ahhoz, hogy ki lehessen alakítani egy olyan, az összes tagállamot összekötő páneurópai villamosenergia-rendszert, amely lehetővé tenné, hogy az energia eljusson mindenhova, ahol szükség van rá. A Bizottság azt szeretné, hogy a rendszer fejlesztését és kiterjesztését célzó projektek engedélyezése és finanszírozása gyorsított eljárással történjen. Ha a tengeri szélerőműveket és napenergia-forrásokat könnyebb lesz a rendszerhez kapcsolni, az ösztönzőleg hat majd a megújuló energiába fektetett beruházásokra.

Egységes fellépés az energiaügyi tárgyalásokban

Az EU országainak egyre nagyobb mennyiségű energiát kell importálniuk, hazai termelésük viszont csökken, ami azt jelenti, hogy egyre élesebb versennyel kell szembenézniük a tengeren túlról származó olaj, földgáz és szén beszerzésekor. A Kelet-Európából érkező energia szállításában nemrég tapasztalt fennakadások bebizonyították, hogy összehangolt fellépésre van szükség. Ha az EU egységes álláspontot képvisel az energiaszállítókkal folytatott tárgyalásokon, tagjainak nagyobb alkuereje lesz a nemzetközi piacokon, mintha külön-külön tárgyalnának.

Az innováció támogatása

Az EU projekteket kíván indítani, hogy elősegítse az energiahatékonyságot a városokban, és ösztönözze a jobb villamosenergia-tárolási technológiák, az új típusú bioüzemanyagok és az intelligens (azaz a villamosenergia-elosztást a fogyasztási szokásokhoz igazító) hálózatok kifejlesztését.

A fogyasztók tájékoztatása

A szolgáltatóknak egyértelmű, részletes számlát kell majd adniuk, a fogyasztóknak pedig lehetőségük lesz arra, hogy összehasonlítsák az árakat, és könnyen szolgáltatót váltsanak.

Bővebben az energiapolitikáról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek