Kruimelpad

Strenge veiligheidsnormen voor beheer kernafval - 03/11/2010

Landschap met op de achtergrond een kerncentrale met twee koeltorens © iStock/RelaxFoto.de

Gemeenschappelijke EU-regels voor de permanente opslag van afgewerkte splijtstof

Kerncentrales produceren een derde van alle elektriciteit in de EU. Daarbij ontstaat elk jaar 7.000 kubieke meter radioactief afval.

De afgewerkte splijtstof wordt opgeslagen in faciliteiten op of vlak onder de grond. Maar dit is slechts een kortetermijnoplossing.

Radioactief afval blijft wel een miljoen jaar gevaarlijk. Daarom kan dit het best diep onder de grond worden bewaard, waar de gevolgen van ongevallen, brand of aardbevingen minder groot zijn.

EU-veiligheidsnormen helpen de ongerustheid onder de bevolking weg te nemen. Die is sterk toegenomen door de kernramp van Tsjernobyl in 1986. Bij een recente EU-enquête over de veiligheid van kernenergie English bleek dat 82% van de ondervraagden EU-regels voor het beheer van kernafval nuttig zou vinden.

Met het voorstel voor gemeenschappelijke veiligheidsnormen van de EU English voor het beheer van radioactief afval en opslagfaciliteiten diep onder de grond krijgen de EU-landen een duwtje in de rug in de richting van een langetermijnoplossing. De normen zullen ook gelden voor radioactief afval van de gezondheidszorg, de industrie en de onderzoekssector.

De bedoeling is dat de veiligheidsnormen van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie voor alle EU-landen bindend worden. Ze moeten hun plannen voor opslagfaciliteiten gaan publiceren en op verzoek van de Commissie aanpassen als ze niet aan de normen voldoen.

Een onafhankelijke instantie gaat de vergunningen voor de bouw en exploitatie van opslagfaciliteiten beheren en controleren of zij aan de eisen voldoen. EU-landen mogen kiezen voor gezamenlijke opslagfaciliteiten, maar de uitvoer naar landen buiten de EU wordt verboden.

De bevolking moet worden geïnformeerd over plannen voor de aanleg van opslagfaciliteiten voor radioactief afval. Zij krijgt ook inspraak in de locatiekeuze.

Vandaag zijn er in totaal 143 kerncentrales in bedrijf, verspreid over 14 EU-landen. Finland, Zweden en Frankrijk willen binnen 15 jaar beginnen met de bouw van de eerste langetermijnopslagfaciliteit in de EU.

Meer over het beheer van kernafval English
Meer over nucleaire veiligheid English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links