Navigációs útvonal

Nukleárishulladék-kezelés - szigorú biztonsági előírások - 03/11/2010

Atomerőmű két nedves hűtőtoronnyal © iStock/RelaxFoto.de

Napirenden az atomerőművek kiégett fűtőelemeinek végleges elhelyezésére vonatkozó közös uniós szabályozás kérdése.

Az atomerőművek termelik az Európai Unióban felhasznált villamos energia harmadát - egyúttal azonban évente 7000 köbméter radioaktív hulladékot is termelnek.

Jelenleg a kiégett fűtőelemeket felszínközeli tárolókban tárolják. Ez csupán átmeneti intézkedés, melynek célja az, hogy a hulladék hőmérséklete és radioaktivitása valamelyest csökkenjen.

A radioaktív hulladékok azonban akár egymillió évig veszélyesek maradhatnak, ezért hosszú távon a legbiztonságosabb megoldást elhelyezésükre a mély föld alatti tárolók jelentik, ahol kevesebb a valószínűsége annak, hogy baleset, tűz vagy földrengés hatása érheti őket.

A biztonságot szolgáló uniós szabályozás segíthetne az ágazattal szemben felmerülő aggodalmakat eloszlatni, melyeket részben a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája keltett a nyilvánosságban. Egy friss, a nukleáris biztonságra vonatkozó uniós felmérés English szerint az európaiak 82%-a hasznosnak gondolja, hogy uniós jogszabályok szabályozzák a radioaktív hulladék kezelését.

Az EU közös biztonsági előírások English at javasol a radioaktív hulladék kezelésére és mélységi tárolására, hogy elősegítse e hosszú távú megoldás térnyerését a tagállamokban. Az előírások hatálya a gyógyászatból, az iparból és a kutatásból származó radioaktív hulladékra is ki fog terjedni.

Az EU a javasolt jogszabállyal valamennyi tagállami kormány számára kötelezővé kívánja tenni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági előírásait. A javaslat elfogadása esetén az uniós országoknak közzé kell majd tenniük a radioaktív hulladékok elhelyezésére vonatkozó terveiket, és ha e tervek nem felelnek meg az előírásoknak, a Bizottság jogosult lesz arra, hogy azok módosítására kérje fel a tagállamokat.

Független hatóság ad majd engedélyt tároló létesítmények építésére és üzemeltetésére, illetve ellenőrzi, hogy e létesítmények biztonságosak-e. Az uniós tagállamok köthetnek majd megállapodást egymással ilyen létesítmények közös használatáról, de tilos lesz hulladékot exportálni az Európai Unión kívüli országokba.

A nyilvánosságot tájékoztatni kell majd a radioaktív hulladék elhelyezésére szolgáló létesítmények építésének tervéről, és a lakosságnak lehetősége lesz arra, hogy véleményt nyilvánítson e létesítmények helyével kapcsolatban.

Ma az EU területén 14 tagállamban összesen 143 atomerőmű működik. Az EU első mélységi tárolói a tervek szerint 15 éven belül készülnek el Finnországban, Svédországban és Franciaországban.

Bővebben a radioaktív hulladékok kezeléséről English
Bővebben a nukleáris biztonságról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek