Navigointipolku

Tiukat turvanormit ydinjätteen käsittelylle - 03/11/2010

Ydinvoimalan kaksi höyryävää jäähdytystornia maaseudulla © iStock/RelaxFoto.de

Ydinvoimaloiden käyttämän polttoaineen loppusijoitusta halutaan ohjata yhteisillä EU-säännöillä.

Ydinvoimalat tuottavat kolmanneksen EU:ssa kulutetusta sähköstä - ja samalla noin 7 000 kuutiometriä radioaktiivista jätettä joka vuosi.

Ydinjäte varastoidaan nykyisin maanpäällisiin tai maanpinnan lähellä sijaitseviin varastoihin. Tämä on kuitenkin lyhyen aikavälin toimenpide, jonka tarkoitus on vain alentaa jätteen lämpötilaa ja radioaktiivisuutta.

Koska radioaktiivinen jäte pysyy vaarallisena jopa miljoonan vuoden ajan, turvallisin pitkän aikavälin ratkaisu on sijoittaa se syvälle maaperään, missä se on paremmin turvassa onnettomuuksilta, tulipaloilta tai maanjäristyksiltä.

EU-lainsäädäntö olisi omiaan lievittämään yleisön huolta ydinturvallisuudesta. Luottamusta on nakertanut esimerkiksi Tšernobylin voimalaitoksen onnettomuus vuonna 1986. Äskettäisessä EU:n kyselytutkimuksessa ydinturvallisuudesta English 82 prosenttia vastaajista katsoi, että ydinjätteen käsittelyä olisi syytä valvoa EU-lainsäädännön avulla.

Euroopan komissio on ottanut askeleen kohti pitkän aikavälin ratkaisua ehdottamalla EU:n yhteisiä turvallisuusnormeja English radioaktiivisen jätteen käsittelyyn ja loppusijoitukseen maaperään. Turvallisuusnormeja sovellettaisiin myös lääketieteen, teollisuuden ja tutkimuksen tuottamaan radioaktiiviseen jätteeseen.

Ehdotuksen mukaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön turvallisuusmääräyksistä tulisi oikeudellisesti sitovia kaikissa EU-maissa. Maiden olisi julkaistava loppusijoitussuunnitelmansa, ja komissiolla olisi valtuudet vaatia määräystenvastaisten suunnitelmien muuttamista.

Riippumaton viranomainen myöntäisi luvat loppusijoituspaikkojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen ja vastaisi myös niiden turvallisuuden tarkastamisesta. EU-maat voisivat sopia yhteisistä loppusijoituspaikoista, mutta ydinjätteen vienti EU:n ulkopuolisiin maihin kiellettäisiin.

Kansalaisilla olisi oikeus saada tietää radioaktiivisen jätteen sijoituspaikkojen rakentamissuunnitelmista ja ilmaista mielipiteensä niiden sijainnista.

Nykyisin EU:ssa on yhteensä 143 ydinvoimalaa 14 maassa. Suomi, Ruotsi ja Ranska ovat aikeissa rakentaa EU:n ensimmäiset loppusijoituspaikat 15 vuoden kuluessa.

Lisätietoa radioaktiivisen jätteen käsittelystä English
Lisätietoa ydinturvallisuudesta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä