Sti

Høje sikkerhedskrav til radioaktivt affald - 03/11/2010

Atomkraftværk på landet med to dampende køletårne © iStock/RelaxFoto.de

Planer om fælles EU-regler for endelig opbevaring af affald fra kernekraftværker.

Atomkraftværker producerer en tredjedel af den strøm, vi bruger i EU - og omkring 7000 kubikmeter radioaktivt affald hvert år.

I øjeblikket opbevares affaldet i centre tæt på jordens overflade. Men det er en kortsigtet løsning, der kun mindsker temperaturen og radioaktiviteten en anelse.

Radioaktivt affald er giftigt i op til en million år, og derfor er den sikreste løsning på lang sigt at opbevare det langt nede, hvor der er mindre risiko for, at det kan blive påvirket af ulykker, brande eller jordskælv.

Hvis der kommer EU-regler for sikkerheden, vil det kunne lette offentlighedens bekymringer, som bl.a. skyldes ulykken i Tjernobyl i 1986. I en ny undersøgelse fra EU om atomsikkerhed English svarede 82 % af de adspurgte, at det er en god idé at have EU-regler om håndtering af atomaffald.

Et forslag om fælles sikkerhedsregler i EU English om håndtering af radioaktivt affald og opbevaring i underjordiske depoter skal få EU-landene til at bruge denne langsigtede løsning. Standarderne kommer også til at gælde for radioaktivt affald fra medicinalbranchen, erhvervslivet og forskningsverdenen.

De skal gøre Det Internationale Energiagenturs sikkerhedsstandarder obligatoriske for alle EU-landenes regeringer. Landene skal offentliggøre deres planer for disse depoter, og Kommissionen skal kunne bede dem ændre eventuelle planer, der ikke opfylder standarderne.

En uafhængig myndighed skal udstede licenser til at bygge og forvalte depoterne - og den skal kunne tjekke, om de er sikre. Der kan gives tilladelse til, at forskellige EU-lande aftaler at dele depoter, men der kommer forbud mod eksport af affald til lande uden for EU.

Offentligheden skal have besked, hvis der lægges planer om affaldsdepoter, og borgerne skal kunne sige deres mening om beliggenheden.

I dag er der i alt 143 kernekraftværker i 14 EU-lande. Finland, Sverige og Frankrig har planer om at bygge de første depoter i EU inden for 15 år.

Mere om håndtering af radioaktivt affald. English
Mere om atomsikkerhed English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links