Sti

Strammere regler for olieplatforme til søs - 13/10/2010

En olieboreplatform til søs © EU

Sikkerhed kan der ikke forhandles om. EU har brug for fælles lovgivning om olie- og gasplatforme til søs for at mindske risikoen for en miljøkatastrofe i europæiske farvande.

Efter den katastrofale eksplosion på en amerikansk boreplatform i Den Mexicanske Golf tidligere på året, har Kommissionen set nærmere på kravene til olieindustriens sikkerheds- og miljønormer i Europa.

Sikkerhedsnormerne er generelt høje, viser det sig. Men der er huller i lovgivningen, især fordi landene kører med forskellige normer. Reglerne er ofte forskellige fra selskab til selskab.

Ved at indføre fælles regler i hele EU og dermed udbedre disse mangler vil man kunne forhindre olieudslip til søs og beskytte mennesker og miljø. Og hvis ulykken sker, vil reglerne sikre, at de ansvarlige selskaber kommer til at tage sig af sagen og betale for oprydningen.

De nye regler vil hæve normerne til det højest mulige niveau ved at kræve:

  • at selskaber, der søger om boretilladelser, har nødplaner i tilfælde af udslip - de skal bevise, at de har midlerne til at betale for oprydning og skader på miljøet
  • at de nationale myndigheders tilsyn med sikkerhedskontrollen gennemgås af uafhængige eksperter
  • at udstyr til olieplatforme og mobile offshoreborerigge, især sikkerhedsventiler, skal opfylde de højeste sikkerhedsnormer
  • at selskaberne skal rydde op og betale for skader på havmiljøet op til 200 sømil (322 km) fra kysten. I øjeblikket er grænsen 12 sømil (19 km).

EU vil også forhandle med nabolandene for at få indført lignende normer for olie- og udvindingsselskaber.

Folk i kystområder vil få en bedre beskyttelse af deres erhverv og miljøet. Samtidig vil fælles EU-regler og -normer hjælpe olieindustrien. Virksomhederne behøver ikke arbejde med forskellige regelsæt afhængigt af, hvor de borer.

Lovforslaget vil blive fremsat i begyndelsen af 2011.

Mere om EU's oliepolitik English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links