Навигационна пътека

Строги правила за петролните платформи в открито море - 13/10/2010

Нефтена сонда в морето © ЕС

Безопасността не подлежи на обсъждания. ЕС се нуждае от общи закони за съоръженията за добив на нефт и газ в морето, които ще намалят риска от екологични бедствия в европейски води.

След тежката експлозия на петролна сонда на САЩ в Мексиканския залив по-рано тази година Комисията обърна специално внимание на стандартите на ЕС за безопасност и екологичност на петролната промишленост.

Като цяло нормите за безопасност се оказаха високи, но в законодателството има някои пропуски, дължащи се предимно на различия между отделните страни. Различия има дори между отделни компании.

Въвеждането на общи европейски правила ще помогне за предотвратяване на разливите на нефт в открито море и ще осигури защита на хората и околната среда. А при злополука правилата ще гарантират, че отговорните за това компании вземат необходимите мерки и плащат за почистване на замърсяването.

Новите правила ще повишат стандартите до максимум, като изискват:

  • от компаниите, кандидатстващи за разрешения за сондиране - да имат готови планове за реагиране в случай на разливи. Те ще трябва да доказват, че разполагат с достатъчно средства, за да платят за почистването и екологичните щети;
  • от националните органи - да поверяват инспекциите на безопасността на независими експерти;
  • от оборудването за нефтени платформи и подвижни съоръжения за добив на петрол в морето, и по-конкретно от съоръженията за предотвратяване на експлозии - да отговаря на най-високите стандарти за безопасност;
  • от компаниите - да почистват и заплащат за екологични щети, нанесени на водите и морските организми до 200 мили (322 километра) от брега. Границата в момента е 12 мили (19 км).

ЕС ще преговаря също така със своите съседи, за да установят и те подобни норми за компаниите за сондаж и добив на петрол.

Така хората, живеещи в крайбрежните райони, ще се радват на по-добра защита на своето препитание и на околната среда, а общите правила и стандарти на ЕС ще позволят на нефтените компании да не се занимават с различен набор от изисквания всеки път, когато отиват да сондират на ново място.

Очаква се новите закони да бъдат предложени в началото на 2011 г.

Повече за поликите на ЕС за петрола English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки