Cale de navigare

Cel mai mare proiect energetic european - 04/03/2010

Mână branşând un aparat la priză © CE

2,3 miliarde de euro pentru 43 de proiecte în domeniul aprovizionării cu gaz şi energie - investiţie europeană fără precedent în domeniul infrastructurii energetice

Gazoductele se află în centrul a 31 de proiecte, printre care Nabucco (pentru transportul de gaz dinspre regiunea Mării Caspice către Austria, trecând prin Turcia) şi Galsi (o conductă din Algeria către Italia, trecând prin Sardinia). Celelalte 12 proiecte vizează dezvoltarea conexiunilor dintre reţelele electrice pentru a include în reţeaua energetică a UE ţări aflate la graniţa Uniunii, precum Irlanda, Malta, Lituania, Letonia şi Estonia.

Pentru realizarea acestor proiecte se va utiliza suma de 3,98 miliarde de euro, prevăzută în acest scop încă din timpul recesiunii, pentru a da un nou impuls economiei. Se aşteaptă ca aceste proiecte să creeze locuri de muncă şi să ajute micile întreprinderi să treacă mai uşor peste această perioadă, în special pe cele care îşi desfăşoară activitatea în sectorul construcţiilor şi al serviciilor. Contribuţia UE la finanţarea acestor proiecte ar putea genera investiţii private de circa 22 de miliarde de euro.

Mai mult decât atât, aceste proiecte vor diversifica importurile de gaz şi vor îmbunătăţi fluxul de energie la graniţele europene, a declarat Günther Oettinger, noul comisar pentru energie.

„Este pentru prima dată când Comisia ia decizia de a aloca o sumă atât de mare pentru proiecte din sectorul energiei”, a subliniat comisarul. Acesta a adăugat că finanţarea oferită va ajuta la menţinerea în echilibru a investiţiilor în domeniul energiei pe parcursul perioadelor dificile.

„Obiectivele UE în domeniul energiei şi al combaterii schimbărilor climatice necesită investiţii considerabile şi riscante în infrastructură, care vor fi amortizate pe termen lung. Problema este că, în contextul economic actual, astfel de proiecte riscă să fie amânate.”

O primă serie de subvenţii, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost alocată în luna decembrie pentru 9 parcuri de eoliene off-shore şi 6 proiecte privind îngroparea dioxidului de carbon, responsabil de producerea schimbărilor climatice.

Peste 50% din energia utilizată în UE provine din ţări din afara Uniunii, în mare parte din Rusia. Să nu uităm că, recent, conflictul dintre Rusia, Ucraina şi alte ţări de tranzit a cauzat întreruperea livrării de gaze.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile