Kruimelpad

EU geeft meer energiesubsidies dan ooit - 04/03/2010

Een hand die een stekker in een stopcontact steekt © EC

Er wordt 2,3 miljard euro verdeeld over 43 gas- en elektriciteitsprojecten. Dat is het grootste bedrag dat de EU ooit in één keer voor energie-infrastructuur heeft uitgegeven.

31 van de gesubsidieerde projecten hebben te maken met gaspijpleidingen. Het gaat bijvoorbeeld om het Nabucco-project voor de aanvoer van gas van de Kaspische Zee naar Oostenrijk via Turkije en het Galsi-project voor de aanvoer van Algerijns gas naar Italië via Sardinië. De twaalf andere projecten moeten ervoor zorgen dat landen aan de rand van de EU, zoals Estland, Ierland, Letland, Litouwen en Malta beter worden aangesloten op het Europese stroomnet.

Aan dit hele subsidiepakket wordt alles besteed wat nog over is van de 3,98 miljard euro die de EU tijdens de recessie heeft uitgetrokken om de economie te stimuleren. De projecten moeten werkgelegenheid creëren en kleine ondernemingen, vooral in de bouw- en dienstensector, helpen deze moeilijke tijden te overleven. Deze bijdrage van de EU kan tot 22 miljard euro aan particuliere investeringen aantrekken.

Volgens Günther Oettinger, de nieuwe EU-commissaris voor energie, kan de EU zo vlotter en uit meer verschillende landen energie importeren.

"Nooit tevoren heeft de EU zoveel geld uitgetrokken voor energieprojecten", aldus Oettinger. Hij hoopt dat deze subsidie de investeringen in energie op peil zal houden in deze moeilijke tijd.

"De Europese energie- en klimaatdoelstellingen vergen grote en risicovolle investeringen in infrastructuur, die pas na lange tijd worden terugverdiend. Het probleem is dat deze projecten in het huidige economische klimaat vertraging kunnen oplopen."

De eerste subsidies werden in december bekendgemaakt. Er is toen 1,5 miljard euro besteed aan 9 windmolenparken op zee en aan 6 projecten voor de opslag van CO2.

Meer dan de helft van de energie wordt ingevoerd van buiten de EU. Een groot deel daarvan komt uit Rusland, dat de afgelopen jaren regelmatig onenigheid had met Oekraïne en andere doorvoerlanden, waardoor de levering onderbroken werd.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links