Navigációs útvonal

Új energiacsomag – mindezidáig a legjelentősebb uniós támogatás, melyet az energiaágazat kap - 04/03/2010

Konnektort fali dugaszolóaljzatba csatlakoztató kéz © EU

43 gázipari és villamosenergia-projekt osztozik az EU által az energiaágazatnak felajánlott 2,3 milliárd eurón. Ez az összeg túllép minden olyan támogatást, amelyet az EU valaha egy csomagban az energetikai infrastruktúra fejlesztésére fordított.

A projektek közül 31 gázvezetékek építésére irányul. Ezek között van a Kaszpi-tenger térségéből Törökországon át Ausztriáig vezető Nabucco csővezeték, és az Algériától Szardínián át Olaszországba tartó Galsi gázvezeték projektje. A fennmaradó tizenkét projekt az Unió peremén fekvő országok – így Írország, Málta, Litvánia, Lettország és Észtország – villamosenergia-hálózatát az EU villamosenergia-hálózatával összekapcsoló rendszerösszekötők fejlesztésével foglalkozik.

Az uniós energiacsomag annak a 3,98 milliárd eurónak a fennmaradó részét használja fel, amelyet az EU a válság idején gazdaságélénkítő tervek megvalósítására irányozott elő. Az energiaipari projektek a várakozások szerint új munkahelyeket fognak teremteni, és segítik majd a kisvállalkozásokat, főként az építőipari és szolgáltatási ágazatban működő kis cégeket abban, hogy túléljék a gazdasági nehézségeket. Az EU a csomaggal a kezdeti költségeket fedezi; a támogatás nyomán megvalósuló magánberuházások akár a 22 milliárd eurót is elérhetik.

Günther Oettinger, az új energiaügyi biztos kijelentette, hogy a támogatott projektek eredményeként több országból is lehet majd földgázt importálni, és javulni fog az energiaáramlás az EU határain belül.

„A Bizottság eddig még soha nem hagyott jóvá ilyen jelentős támogatást energiaipari projektek számára” – nyilatkozta a biztos, hozzátéve, hogy a finanszírozás elősegíti az energetikai beruházások fenntartását a nehéz gazdasági helyzetben.

„Az energiával és az éghajlatváltozással kapcsolatos európai célkitűzések jelentős és kockázatos infrastruktúra-beruházásokat tesznek szükségessé, amelyek megtérülése hosszú ideig tart. Az a baj, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az ilyen jellegű projektek késedelmet szenvedhetnek.”

A csomag első részének jóváhagyását decemberben jelentette be a Bizottság. Az 1,5 milliárd eurós támogatás 9 tengeri szélerőmű-telep építését célzó és 6 szén-dioxid-leválasztási projekt finanszírozásához járul hozzá.

Az EU-ban felhasznált energia több mint fele a közösségen kívüli országokból származik. Az import nagy része Oroszországból érkezik, ám az utóbbi években a Moszkva és Ukrajna, illetve más tranzitországok között kirobbant viták többször is fennakadást okoztak a gázellátásban.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek