Navigointipolku

EU:lta mittavaa tukea energiahankkeille - 04/03/2010

Käsi työntää pistoketta pistorasiaan © EC

EU aikoo tukea 43 tärkeää kaasuputki- ja sähköhanketta yhteensä 2,3 miljardilla eurolla. Summa on suurin, joka EU:ssa on koskaan myönnetty energiainfrastruktuuriin yhdellä kertaa.

EU-rahoitusta myönnetään 31 kaasuputkihankkeelle. Niihin kuuluu mm. Nabucco-kaasuputki, joka rakennetaan Kaspianmereltä Turkin kautta Itävaltaan. Suunniteltu Galsi-kaasuputki kulkee puolestaan Algeriasta Sardinian kautta Italiaan. Lisäksi rahoitetaan 12 muuta hanketta, joiden tavoitteena on EU-maiden energiaverkkojen parempi liittäminen toisiinsa ja verkon syrjäisempien maiden, kuten kolmen Baltian maan, Irlannin ja Maltan eristyneisyyden lieventäminen.

Tukipaketti on toinen erä yhteensä 3,98 miljardin euron määrärahoista, jotka EU oli varannut talouden elpymistä edistäviin energiahankkeisiin. Hankkeiden odotetaan lisäävän työpaikkoja ja auttavan etenkin pieniä rakennus- ja palvelualojen yrityksiä selviämään. EU:n antaman alkurahoituksen toivotaan houkuttelevan hankkeisiin jopa 22 miljardia euroa investointeja yksityissektorilta.

Hankkeiden avulla voidaan monipuolistaa kaasuntuontia ja joustavoittaa Euroopan maiden välisiä energiatoimituksia, painottaa energia-asioista vastaava komissaari Günther Oettinger.

"Komissio ei ole aiemmin myöntänyt kerralla näin suurta summaa energiahankkeisiin", toteaa Oettinger. Hänen mukaansa EU-rahoituksen avulla energia-alan infrastruktuuri-investoinnit voidaan pitää käynnissä myös syvästä taantumasta toivuttaessa.

"Euroopan energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää suuria ja riskialttiita infrastruktuuri-investointeja, joista saadaan tuottoa vasta pitkän ajan päästä. Ongelmana on, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa sellaisilla hankkeilla on riski tulla lykätyksi", toteaa Oettinger.

Elvytyspaketin ensimmäinen rahoituserä myönnettiin joulukuussa. Komissio myönsi tällöin 1,5 miljardia euroa tukea yhdeksälle merituulivoimalahankkeelle ja kuudelle hiilidioksidin talteenotto- ja varastointihankkeelle.

Yli puolet EU:n energiasta tuodaan unionin ulkopuolelta. Suuri osa energiasta tuodaan Venäjältä, jonka kiistat Ukrainan ja muiden kauttakulkumaiden kanssa ovat viime vuosina haitanneet kaasutoimituksia.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä