Διαδρομή πλοήγησης

Το μεγαλύτερο από ποτέ ενεργειακό πακέτο της ΕΕ - 04/03/2010

Χέρι που βάζει πρίζα στον διακόπτη © EC

Σε 43 έργα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα κατανεμηθούν τα 2,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ διαθέσει η ΕΕ για την ενέργεια.

Από τα 43 έργα συνολικά, τα 31 αφορούν αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο Nabucco που συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Αυστρία μέσω Τουρκίας και ο Galsi που συνδέει την Αλγερία με την Ιταλία μέσω Σαρδηνίας. Τα υπόλοιπα δώδεκα αφορούν την αναβάθμιση της διασύνδεσης απομακρυσμένων χωρών όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία με το ευρύτερο ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ.

Τα κονδύλια του πακέτου αυτού είναι τα τελευταία από τα 3,98 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει η ΕΕ για την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα έργα πιστεύεται ότι θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και θα βοηθήσουν πολλές μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών, να επιβιώσουν στη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η συμβολή της ΕΕ θα ενεργήσει ως μοχλός για τη συγκέντρωση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 22 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, με τα έργα αυτά θα διαφοροποιηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου και θα βελτιωθεί η ενεργειακή ροή σε όλη την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο νέος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε η Επιτροπή συμφωνήσει ένα τόσο υψηλό ποσό για ενεργειακά έργα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης αυτών των έργων.

«Οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης απαιτούν μεγάλες και τολμηρές επενδύσεις σε υποδομή, με μακροχρόνιες περιόδους αποπληρωμής. Το πρόβλημα είναι ότι υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες τέτοια έργα ενέχουν τον κίνδυνο καθυστερήσεων.»

Το πρώτο τμήμα του πακέτου αναγγέλθηκε τον Δεκέμβριο και αφορούσε ποσό 1,5 δισ. ευρώ για 9 παράκτια θαλάσσια αιολικά πάρκα και 6 έργα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.

Πάνω από το 50% της ενέργειας που καταναλώνει η ΕΕ προέρχεται από τρίτες χώρες. Ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από τη Ρωσία, της οποίας οι διενέξεις με την Ουκρανία και άλλες χώρες διέλευσης τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν προβλήματα στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι