Navigációs útvonal

Új uniós források a környezetbarát jövőért - 08/10/2009

Napelemek a spanyolországi Llaberia faluban © EC

Az új támogatások oroszlánrészét a napenergiával és a szén-dioxid-leválasztással és –tárolással összefüggő technológiafejlesztés kapja majd.

Az EU legutóbbi becslése szerint a következő tíz évben Európának további 50 milliárd euróval, a jelenlegi beruházások csaknem háromszorosával szükséges támogatnia a környezetbarát energiával kapcsolatos technológiák fejlesztését.

Az új források elosztásának tervében English a Bizottság 16 milliárd eurót szán a napenergiával kapcsolatos fejlesztések, és 13 milliárd eurót a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás támogatására a következő tíz évben. Az atomenergiával kapcsolatos technológiák fejlesztésére további 7 milliárd euró jutna, míg a szélenergiai fejlesztések 6 milliárd euróval bővülnének.

A terv szerint a környezetbarát technológiákkal összefüggő beruházások növelése meggyorsítja majd az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra történő átállást, amely elengedhetetlen az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az EU olaj- és gázimporttól való függőségének csökkentéséhez.

Bár a mai helyzetben, amikor a gazdaság még alig lábalt ki a recesszióból, az 50 milliárd euró rengeteg pénznek tűnhet, a szakértők egyetértenek abban, hogy a jelentős befektetés megtérül majd. A környezetbarát technológiák piaca robbanásszerűen bővül, és ez tetemes nyereséget és több millió munkahelyet kínálhat a versenybe korán beszálló országok számára.

„A kutatás terén megvalósított okos beruházások növelésével lehetőséget biztosítunk a növekedés új forrásainak megteremtésére, a környezetbarát gazdaság kialakítására, és arra, hogy amikor az Unió kilábal a válságból, versenyképesebb legyen, mint korábban” – mondta Janez Potočnik, az EU tudományért és kutatásért felelős biztosa.

A decemberben sorra kerülő koppenhágai ENSZ-konferencia előtt a terv megerősíti az EU elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni harc mellett. A konferencia célja a globális felmelegedés feltartóztatására irányuló új, a korábbinál jelentősebb mértékű nemzetközi kötelezettségvállalások elfogadása lesz. A jelenlegi kötelezettségvállalásokat tartalmazó Kiotói Jegyzőkönyv 2012 végén veszti hatályát.

Jelenleg az EU évente mintegy 3 milliárd eurót költ kutatásra és fejlesztésre a „tiszta energia” területén. A terv évente 8 milliárd eurót – azaz tíz évre 50 milliárd euró új forrást – irányoz elő. A pénz több forrásból – az ipar képviselőitől, bankoktól, magánbefektetőktől és a kormányoktól – származna. Része a tervnek az is, hogy mintegy két tucat európai várost választanának ki a környezetbarát technológiák kipróbálására.

Az EU jelenleg körülbelül 80%-ban biztosítja energiaellátását fosszilis tüzelőanyagokból, azaz olajból, földgázból és szénből. Az EU-ban felhasznált energia több mint fele a közösségen kívüli országokból származik.

Bővebben az uniós tervről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek