Navigointipolku

Vähähiiliseen energiaan esitetään lisäpanostusta - 08/10/2009

Aurinkopaneeleja Llaberian kylässä Espanjassa © EC

Aurinkoenergia sekä hiilidioksidin talteenotto ja varastointi tärkeimmät rahoituskohteet

Ympäristöä säästävään energiaan on ensi vuosikymmenellä satsattava 50 miljardia euroa suunniteltua enemmän, eli nykyinvestoinnit on lähes kolminkertaistettava.

Näin arvioidaan komission rahoitussuunnitelmassa English , jossa halutaan seuraavien kymmenen vuoden aikana osoittaa lisää varoja aurinkoenergian (16 miljardia euroa), hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (13 miljardia euroa), ydinvoiman (7 miljardia euroa) ja tuulivoiman (6 miljardia euroa) kehittämiseen.

Panostus ympäristöä säästävään energiaan nopeuttaa EU:n siirtymistä vähähiiliseen talouteen. Se on välttämätöntä, jos halutaan leikata kasvihuonekaasupäästöjä ja vähentää EU:n riippuvuutta tuontiöljystä ja -kaasusta.

Nykyisessä taloustilanteessa 50 miljardia euroa voi tuntua kohtuuttomalta, mutta asiantuntijat arvioivat, että suursatsaus kannattaa. Alan teknologian markkinat kasvavat räjähdysmäisesti, ja nopeasti toimimalla mahdollisuudet voittoihin ja työpaikkojen luomiseen ovat valtavat.

"Jos nyt lisäämme alan tutkimusinvestointeja, voimme luoda uusia kasvun lähteitä, vähentää taloutemme ympäristökuormitusta ja varmistaa EU:n kilpailukyvyn kriisin päättyessä", toteaa EU:n tutkimuskomissaari Janez Potočnik.

Suunnitelmassa muistutetaan, että EU on sitoutunut ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin YK:n joulukuisen ilmastokokouksen edellä. Kööpenhaminan kokouksessa on määrä laatia uusi, entistä kattavampi kansainvälinen sopimus ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Nykyinen ilmastosopimus – Kioton pöytäkirja – on voimassa vuoden 2012 loppuun.

EU käyttää tätä nykyä noin 3 miljardia euroa vuodessa puhtaan energian tutkimus- ja kehitystyöhön. Vuotuinen tarve olisi 8 miljardia euroa, joten ensi vuosikymmenellä tarvittaisiin 50 miljardin euron lisäinvestointi. Rahoitusta toivotaan eri lähteistä, esimerkiksi teollisuudelta, pankeilta, yksityisiltä sijoittajilta ja valtioilta. Suunnitteilla on pilottihanke, jossa ympäristöä säästävään teknologiaan siirtymistä kokeillaan parissakymmenessä Euroopan kaupungissa.

EU:ssa kulutettavasta energiasta lähes 80 prosenttia on peräisin fossiilisista polttoaineista, kuten öljystä, maakaasusta ja hiilestä. Yli puolet EU:n energiasta tuodaan unionin ulkopuolelta.

Lisätietoa EU:n energiateknologiasuunnitelmasta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä