Навигационна пътека

Финансиране за нисковъглеродно бъдеще - 08/10/2009

Слънчеви панели в Ляберия, Испания © ЕО

Най-голяма част от средствата ще бъде предназначена за разработване на технологии в областта на слънчевата енергия и улавянето и съхранението на въглероден диоксид.

Според последни оценки на ЕС той трябва да изразходи допълнителни 50 млрд. евро за развитие на чиста енергия през следващите 10 години, почти три пъти повече от настоящите инвестиции.

В план за разпределение на средствата English Комисията призовава към инвестиране на 16 млрд. евро в слънчевата енергия, 13 млрд. евро в улавянето и съхранението на въглероден диоксид, 7 млрд. евро в ядрената енергия и 6 млрд. във вятърната.

Според плана увеличаването на инвестициите в чисти енергийни технологии ще ускори прехода към нисковъглеродна икономика, което е от голямо значение за съкращаването на емисиите на парникови газове и за намаляването на зависимостта на ЕС от вноса на петрол и газ.

Въпреки че 50 млрд. евро изглеждат много на фона на едва излязлата от рецесия икономика, експертите са на мнение, че големите инвестиции си заслужават. Пазарът на технологии се развива бурно, предлагайки възможност за огромни печалби и милиони работни места на страните, които се ориентират навреме.

„Увеличаването на интелигентите инвестиции в научни изследвания днес е възможност да се използват нови източници на растеж, икономиката ни да стане по-екологична и да се гарантира конкурентоспособността на ЕС, след като излезем от кризата“, заяви комисарят по науката и научните изследвания Янез Поточник.

Планът подчертава ангажимента на ЕС за борба с изменението на климата преди конференцията на ООН в Копенхаген през декември. Целта на срещата е да се подпише ново по-амбициозно международно споразумение за овладяване на глобалното затопляне. Настоящият договор, протоколът от Киото, изтича в края на 2012 г.

В момента ЕС изразходва около 3 млрд. евро годишно за научноизследователска и развойна дейност в областта на чистите технологии. Планът призовава за 8 млрд. евро на година, което означава 50 млрд. евро допълнително през следващото десетилетие. Парите ще дойдат от различни източници - промишленост, банки, частни инвеститори, правителства. Предвижда се да се подберат около 25 европейски града, които да играят ролята на пионери в областта на екологичните технологии.

В момента почти 80% от енергията в ЕС се добива от изкопаеми горива като петрол, газ и въглища. Повече от 50% от тях се внасят от страни извън Съюза.

Повече за плана на ЕС за енергийните технологии English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки