Sökväg

Glödlampan snart historia - 01/09/2009

Energisparlampa © EG

Enligt nya EU-regler ska vanliga glödlampor fasas ut under en treårsperiod. I stället ska vi gå över till en ny generation av energieffektiva lampor.

Enligt de nya reglerna, som börjar gälla i september, blir det förbjudet att importera eller sälja glödlampor på 100 watt eller mer i EU. Men butikerna får lov att sälja slut på sina eventuella lager.

Förbudet är ett led i EU:s energi- och klimatåtgärder, och kommer efter hand att gälla även klara glödlampor med lägre watt. Matta glödlampor och energikrävande halogenlampor ska också fasas ut.

Till 2020 kommer energibesparingen att motsvara årsförbrukningen för 11 miljoner hushåll. Koldioxidutsläppen minskar med 15 miljoner ton varje år.

Glödlampan, som uppfanns för 130 år sedan, omvandlar bara omkring 5-10 % av energin till ljus. Resten avges som värme. Glödlampan förbrukar mycket mer energi än nyare lampor som lågenergilampor och energisnåla halogenlampor eller nyare produkter som lysdioder.

De mest effektiva lampor som just nu finns på den europeiska marknaden är lysrörslampor, som använder 65–80 % mindre energi än glödlampor. Men många konsumenter har varit tveksamma till lysrörslamporna på grund av det högre priset, eventuella hälsorisker och rent estetiska aspekter.

Lysrörslamporna kostar mer i inköp men blir i längden billigare eftersom de både förbrukar mindre energi och varar längre. EU uppskattar att hushållen kan spara minst 50 euro på elräkningen varje år genom att byta till energisparlampor.

Energikommissionär Andris Piebalgs tror att konsumenterna så småningom kommer att inse fördelarna. ”Det kan ta tid för bra idéer att få fäste”, skrev han nyligen i sin blogg English. Han tror också att förbudet kommer att leda till fler nya och bättre produkter på marknaden.

Du kan läsa mer om de nya reglerna på kommissionens särskilda webbsida English.

Reglerna gäller endast rundstrålande lampor (med ljus som sprids likadant i alla riktningar). Liknande regler för lampor med riktat ljus som spotlights kommer troligen 2010.

Byt ut dina gamla glödlampor English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar