Navigacijska pot

Klasične žarnice ugašajo - 01/09/2009

Varčna žarnica © EC

V EU bodo varčne žarnice v naslednjih treh letih nadomestile klasične žarnice

Septembra bodo v veljavi nova pravila, po katerih proizvajalci in uvozniki v EU ne bodo več smeli prodajati žarnic z žarilno nitko z močjo 100 W ali več. Vendar bodo trgovine lahko še prodale žarnice, ki jih imajo na zalogi.

Zaradi varčevanja z energijo in boja proti podnebnim spremembam bo prepoved septembra 2011 in leta 2012 zajela tudi žarnice z manjšo močjo. S trga se umikajo tudi žarnice z motnim steklom in visokoenergijske halogenske žarnice.

S temi ukrepi bomo do leta 2020 privarčevali energijo, ki bi zadoščala za 11 milijonov gospodinjstev na leto. Emisije ogljikovega dioksida se bodo zmanjšale za 15 milijonov ton na leto.

Klasične žarnice z žarilno nitko, ki so se pojavile na trgu pred 130 leti, pretvorijo v svetlobno energijo samo 5 do 10 % energije, preostanek pa v toplotno energijo. So veliko manj učinkovite od novih žarnic, na primer kompaktnih fluorescentnih in nizkoenergijskih halogenskih žarnic ali novih proizvodov, kot so svetlobne diode.

Trenutno so najvarčnejše žarnice na evropskem trgu fluorescentne žarnice, saj porabijo od 65 do 80 % manj energije kot klasične žarnice. Vendar jih mnogi potrošniki neradi kupujejo zaradi višje cene, morebitnega učinka na zdravje in izgleda.

Fluorescentne žarnice stanejo več ob nakupu, vendar so dolgoročno cenejše, ker porabijo manj energije in trajajo dlje. Po oceni EU naj bi gospodinjstva z uporabo varčnih žarnic na leto privarčevala vsaj 50 EUR stroškov za elektriko.

Evropski komisar za energijo Andris Piebalgs meni, da bodo potrošniki sčasoma nove žarnice sprejeli. „Velike zamisli se včasih počasi primejo,“ je pred kratkim zapisal v svojem spletniku English. Komisar predvideva, da bo prepoved spodbudila inovacije.

Tudi Evropska komisija si na svojih straneh English v 22 jezikih prizadeva olajšati prehod na uporabo novih žarnic.

Uredba zajema le neusmerjeno svetlobo (svetloba seva v vse smeri enakomerno). Podoben predpis bo za svetilke z usmerjeno svetlobo, na primer reflektorje, predvidoma sprejet leta 2010.

Drugačne žarnice English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave