Kruimelpad

Licht uit voor de gloeilamp - 01/09/2009

Spaarlamp © EC

De EU gaat de traditionele gloeilamp in drie jaar tijd vervangen door nieuwe, efficiëntere soorten lampen.

Volgens de nieuwe regels die in september van kracht worden, mogen producenten en importeurs heldere gloeilampen van 100 watt of meer niet langer in de EU op de markt brengen. Winkels mogen de lampen die zijn in voorraad hebben echter nog wel verkopen.

Om nog meer energie te besparen en de klimaatverandering af te remmen, zal dit verbod vanaf september 2011 en 2012 ook gelden voor gloeilampen met een lager wattage. Ook matte gloeilampen en halogeenlampen die veel energie verbruiken, worden geleidelijk afgeschaft.

Door deze maatregelen wordt tegen 2020 jaarlijks genoeg energie bespaard om 11 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Ook zal er ieder jaar in totaal 15 miljoen ton minder aan broeikasgassen worden uitgestoten.

De conventionele gloeilamp, ongeveer 130 jaar geleden uitgevonden, zet maar zo'n 5 tot 10% van de gebruikte energie om in licht. De rest wordt omgezet in warmte. Ze verspillen dus veel meer energie dan nieuwe lampen, zoals compacte fluorescentielampen, energiezuinige halogeenlampen of led-lampen.

De efficiëntste lampen op de Europese markt, de zogenaamde spaarlampen (eigenlijk "compacte fluorescentielampen"), verbruiken 65 tot 80% minder energie dan gloeilampen. Maar veel consumenten aarzelen nog omdat ze de lampen te duur, onveilig of lelijk vinden.

Spaarlampen kosten inderdaad meer, maar zijn uiteindelijk goedkoper omdat ze minder energie verbruiken en veel langer meegaan. De EU schat dat een gemiddeld gezin per jaar minstens 50 euro op de elektriciteitsrekening kan besparen door over te stappen op gloeilampen.

Energie-commissaris Andris Piebalgs denkt dat de consument dat wel zal inzien. Grote ideeën slaan soms pas laat aan, schreef hij onlangs op zijn blog English . Hij voorspelt dat het gloeilampenverbod zal leiden tot nog betere verlichting.

Meer uitleg over de veranderingen geeft de Commissie in 22 talen op haar website English.

De verordening geldt trouwens alleen voor diffuus licht (licht dat naar alle kanten wordt verspreid). Voor spots en dergelijke zullen naar verwachting in 2010 nieuwe regels worden goedgekeurd.

Omschakelen English!

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links